Flormar direnişçilerinden Paris’te hukuk mücadelesi

HABER MERKEZİ

Fransız sermayeli Yves Rocher/Flormar firmasının Kocaeli Gebze’de faaliyet gösteren fabrikasında Petrol-İş Sendikası’nda örgütlendiği için 2018 yılında işten attığı içiler firmaya Paris’te dava açtı.


Dava süreci, sadece Türkiye’de değil uluslarası emek hareketinde bir ilk olacak. 34 işçi tarafından açılan davada Yves Rocher ana şirketi, Fransa’da kabul edilen “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü Kanunu” çerçevesinde sendika örgütlenme özgürlüğü ve temel işçi haklarına yönelik sorumluluklarını yerine getirmekte yetersiz kalmakla suçlanıyor. Fransa’da 2017 yılında kabul edilen, şirketlerin tedarik zincirlerinde “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü” yasasına göre Fransa’da en az 5 bin işçi çalıştıran şirketler bütün dünyada insan hakları, işçi hakları ve çevre haklarına yönelik yaptığı ihlallerden dolayı, bu ihlallerden zarar görenler tarafından Fransa’da dava edilebilecekler.

Petrol-İş, Yves Rocher şirketinden “Gerekli Özeni Gösterme Yükümlülüğü Yasası” çerçevesinde örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına zarar verdiğini belirterek YvesRocher’in yasaya uygun hareket etmesini talep ediyor. Haber Merkezi