İzmir’in Foça ilçesinde Ilıpınar’daki Cüruf Depolama Alanının kaldırılması için açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı. Avukat Esra Akkoç Yaren, faaliyetin doğayı ve yaşamı tehdit ettiğini belirtti.

Foça’da Cüruf Depolama Alanı için bilirkişi incelemesi yapıldı: Doğayı ve yaşamı tehdit ediyor

BİRGÜN EGE

İzmir’in turistik ilçelerinden Foça ile Aliağa arasındaki tarım ve zeytin tarlalarının ortasında yer alan Ilıpınar’daki Cüruf Depolama Alanının kaldırılması için Foça Belediyesi’nin açtığı dava sonrasında bilirkişi gelerek incelemelerde bulundu.

Mahkeme heyetini; Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Temizel ve çevre meclisi üyeleri, Foça Çevre ve Kültür Platformu sözcüsü Bahadır Doğutürk, Foça Forum ve Yenifoça Forum üyeleri ve bölgede yaşayan çok sayıda yurttaş karşıladı. Bölge halkı; mahkeme keşif heyetine, soludukları ve yeraltı sularını zehirleyen hayati öneme sahip olduklarını dile getirdi.

Davanın avukatı Esra Akkoç Yaren, BirGün’e yaptığı açıklamada, “1/100000 plan kararları ile belirlenen Sanayi Bölgesi, Cüruf Depolama Alanları, Katı Atık Bertaraf Tesisleri ve Termik Santral Alanı bölgede kümülatif etki değerlendirilmesi yapılmaksızın, kızılçam endemik ormanlarını, 3573 sayılı zeytincilik sahalarını, tarımsal faaliyetin yoğun olduğu alanları ve yaşamı tehdit etmektedir. İşte bu sebeplerle koruma kullanma dengesine aykırı ve planlama ilkelerine aykırı 1/100000 plan kararlarının iptali gerekmektedir” diye konuştu.

foca-da-curuf-depolama-alani-icin-bilirkisi-incelemesi-yapildi-dogayi-ve-yasami-tehdit-ediyor-920232-1.