Foça’da Biyogaz Enerji Santralinde üretilen ve firmanın 'sıvı atık' çevrecilerin 'ne olduğu belirsiz muhtemel zararlı atık' olarak nitelediği atıklar ile kapasite artış projesinin nihai projeye aykırılıklarının tespiti için açılan davanın bir sonraki duruşması öncesi numune alınarak analiz edilmesi kararı verildi.

Foça'da 'ne olduğu belirsiz atıktan' numune alınacak

SEYFİ GÜL

İzmir’in Foça İlçesi’nde 2019 yılında faaliyete geçen (Energrom) Biyogaz Enerji Santrali hakkında Foça Belediyesi tarafından açılan tespit davası için yerinde ön duruşma niteliğinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Santralde üretilen ve firmanın 'sıvı atık' çevrecilerin 'ne olduğu belirsiz muhtemel zararlı atık' olarak nitelediği atıklar ile kapasite artış projesinin nihai projeye aykırılıklarının tespiti için açılan davanın bir sonraki duruşması öncesi numune alınarak analiz edilmesi kararı verildi.

İzmir’in Foça İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıpınar ve Gerenköy Mahalleleri arasındaki bölgede kurulan tesis ilçe halkı ve çevreciler tarafından büyükbaş ve tavuk tesislerinin gübrelerini işleyeceği için memnuniyetle karşılanmış, ancak atıkları konusunda endişeler giderilememişti. Firmanın sıvı gübre olarak nitelediği atıkların içeriği belirlenememiş, zaman zaman izinsiz döküldüğü yerler dolayısıyla şikayetlere konu olmuştu. Bu şikayetlerle birlikte ek olarak yapılmak istenen Foça Biyometanizasyon Tesisi kapasite artışı projesinin nihai projeye aykırılıkları için Foça Belediyesi tarafından tespit davası açıldı. Foça Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın tesislerde yapılan bilirkişi incelemesine mahkeme heyeti ve şirket yetkilileri ile birlikte CHP Foça İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri Hakan Barçın, Tuncay Şentürk ve Semih Uzun, Foça Ziraat Odası Başkanı Saim Demirbaş, İlçeye bağlı kırsal Yeniköy Mahallesi Muhtarı Hasan Ercan, Kazım Dirik Mahallesi Muhtarı Mevlüt Işık ile bazı STK ve platform temsilcileri de katıldı.

RAHATSIZLIK HAD SAFHADA

Tespit davasını açan Foça Belediye Başkanlığı’nın Avukatı Esra Akkoç Yaren davanın (ENERGROM Enerji İnşaat Tic.ve San. A.Ş. tarafından yapılan) Foça Biyometanizasyon Tesisi Kapasite Artışı projesi ilgili Nihai Projeye aykırılıkların delil tespiti suretiyle tespiti ve belirlenmesi istemine ilişkin olduğunu söyledi. Esra Akkoç Yaren; “2872 sayılı Çevre Kanunu’na, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne açık aykırılık içeren faaliyeti sebebiyle Foça halkındaki rahatsızlık had safhadadır.Tesiste sıvı atık kontrolü sağlanamamaktadır. Atıkların nasıl bertaraf edileceğine ilişkin ÇED raporunda değerlendirme yapılmış olup bunun yerine getirilmemesi, çevre kirliliğinin yanısıra ağır koku da yaratmaktadır. Rutin denetimler ve halkımızın şikayetleri üzerine yapmış olduğumuz tetkikatlar sonucu biyometanizasyon tesisinin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ve Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliğe aykırı olarak faaliyetini sürdürmekte olduğu gözlemlenmiştir. Firmanın kendi sunduğu çalışma düzeninin standartlara ve prosedürlere uymadığı anlaşılmış olup, mevcut ÇED raporuna aykırı şekilde atık bertarafı yapılıp yapılmadığının mahkeme tarafından tespit ettirilmesi zarureti doğmuştur. “ dedi.

NİYET İYİ SONUÇ KÖTÜ

Foça Belediye Meclis Üyesi Hakan Barçın ise; aslında bu tür tesisler; teoride doğa dostu ve yenilenebilir enerji tesisi olarak kabul edildiğini ama sonucun kötü olduğunu söyledi. Hakan Barçın; “Yurttaşlarımızın binlerce kara sinek ile ilgili şikayetlerinin yanı sıra, bu dökülen sıvının kokusu ve topraklarımızla yeraltı su kaynaklarına etkisinin ne olacağı meçhuldür. Ürün ne içerdiği bilinmeden, sıvı gübre adı altında, rastgele miktarlarda tarlalarımıza dökülüyor. Ne dökülenin ne de döküldüğü toprağın güncel analizi yok. Gözlemlerimiz bu sıvının bir gübreden çok atık olduğudur. Kısa vadede olumlu etki bir gösterse bile uzun vadede tuzlanmaya ve çölleşmeye sebebiyet verecektir. Firma ÇED raporlarında taahhüt ettiği gibi en kısa sürede bir arıtma tesisi yapmalıdır.” dedi.

İlk incelemenin sonunda şikayet konusu olan sıvı maddeden numune alınarak laborutuar analizlerinin yapılmasına karar verildi.