Foça’dan Çeşme’ye risk büyük

Berkay SAĞOL

SALGININ gölgesinde yürürlüğe giren koruma alanlarına ilişkin yönetmelik endişe veriyor. İzmir Şehir Plancıları Odası’ndan yapılan açıklamada “Sermayenin doğal alanlar üzerindeki talepleri için yasal zemin yaratıldı” dendi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nden 16 Mart’ta yürürlüğe giren yönetmeliğe ilişkin şu açıklama yapıldı: “2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ‘Acele kamulaştırma’ kararlarına olanak sağlandı ve sermaye taleplerinin gerçekleştirilmesi yönünde yasal altlıklar hazırlandı” denildi.
Açıklamada bu yönetmelikle nelerin değiştiği şöyle aktarıldı:

“Nitelikli doğal koruma alanlarında, entegre olmayan tarım ve hayvancılık tesisleri ile iskele, kültür balıkçılığı vb. uygulama ve yapılaşmalara izin verilmekte. Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında da entegre üretim ve depolama tesisleri ile madencilik faaliyetlerinin yapılmasına olanak sağlanmakta.”

İzmir’de de korunması gereken birçok doğal alanın tehdit altına girdiği vurgulanan açıklamada, şu ifadeye yer verildi: “Foça, Urla, Karaburun, Çeşme, Gediz Deltası başta olmak üzere korunması gerekli alanlar yapılaşma tehdidine açık hale getirilmiştir. Son dönemde gündeme gelen ‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilanı ve bu bölge için alınmış acele kamulaştırma kararlarının da bu sürecin parçası olduğu unutulmamalı. Korunması gerekli doğal sit alanlarının mevzuatta yapılan bu değişikliklerle rant baskısına kurban edilmesi ve yapılaşma baskısı altında bırakılması asla kabul edilemez.”