İzmir Foça’nın Kocamehmetler köyünde kurulan Sanat Tarlası birçok sanatsevere ev sahipliği yapıyor. Bu ay yeni oyun ‘Duygu Çıkmazları’ tiyatroseverlerle buluştu.

Foça’nın Sanat Tarlası
Fotoğraf: BirGün

Gonca YILDIZ

Tiyatro Çat-lak tarafından Foça’nın Kocamehmetler köyünde kurulan Sanat Tarlası herkesi sanatla buluşturmaya devam ediyor. Her ay başka bir tiyatro oyunu ve dans gösterisi sergilenen Sanat Tarlası’nda girişler ücretsiz. Tiyatro Çat-lak bu ay yeni oyunları ‘Duygu Çıkmazları’nı tiyatroseverlerle buluşturdu. Sanat Tarlası’nda kulis, fuaye, dekorlar ve koltuk bulunmuyor. Ayrıca seyircilerin bir kısmı portatif oturaklarını getirirken, paletlerden yapılmış koltuklar izleyicileri hiç mi hiç rahatsız etmiyor.

Tiyatro Çat-lak’ın ve Sanat Tarlası’nın kurucusu Seda Yelbuğa hedeflerinin bütün insanları sanatla tanıştırmak ve bir yerinden tutmalarını sağlamak olduğunu söyledi. Yelbuğa, “2009 yılında Karşıyaka Sanat Kültür Derneğimizi açtık. Dernekte sadece zenginlerin değil, orta halli insanların da sanata dokunmasını işledik. Tiyatro, dans, müzik dersi almak isteyenler ücretini ödeyip özel kurslardan, ajanslardan ders alabilirler. Ama durumu uygun olmayan insanlar için bu durum bir handikap. Biz bunu kırıp herkesi sanatla buluşturmak istedik ve bu yola çıktık. Derneğimizde sadece üyelik aidatımız var, aldığımız aidatlarla da kirayı ve faturaları ödüyoruz. Kesinlikle kâr gütmeyen bir kurumuz” dedi.

2016 yılında aldıkları tarlada da aynı düzeni sürdürdüklerini ifade eden Yelbuğa, “Aynı zamanda yaşadığımız Çat-lak Sanat Tarlası’nı aldıktan sonra da mevcut düzeni bozmadık. Köyde yaşayan insanları ücretsiz bir şekilde tiyatroyla, dansla buluşturmayı hedefledik. En azından ayda bir kez herkes bu gösterilere ulaşsın istiyoruz” diye konuştu. Haziran ayının 25’inde Dario Fo’dan ‘Yalnız Kadın’ ve hemen arkasından dans gösterisi de Sanat Tarlası’nda izleyiciyle buluşacak.