İzmir’de Foça ve Aliağa arasındaki tarım alanlarının ortasından yükselen fabrikaların atıklarının döküldüğü cüruf tepelerine karşı bölge halkının uzun yıllardır sürdürdüğü mücadele kazanımla sonuçlandı.

Foça’ya nefes  aldıran karar

BERKAY SAĞOL

İzmir’in turistik ilçelerinden Foça’ya bağlı Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahalleleri arasındaki cüruf depolama tesislerine karşı yürütülen mücadele bölge halkının kazanımıyla sonuçlandı. Uzun yıllardır mücadele eden ve davalar açan bölge halkının beklediği karar, İzmir Büyükşehir Belediye Encümeninden çıktı ve cüruf alanına atık dökülmemesine karar verildi. TÜBİTAK’ın yayımladığı raporda atıkların suyla temas ettiğinde ekotoksikolojik atık olduğu, açıkta depolanmaması gerektiği belirtildi. Özellikle 2016 yılında yaşam savunucularının cüruf alanında yaptığı miting büyük bir farkındalık yaratmıştı.

Encümen kararına göre, cüruf alanının yangınlara ve bölgenin çevresel sorunlarındaki artışa sebebiyet verdiği, mevcut haliyle çevre ve insan sağlığı açısından sakınca teşkil ettiği tespit edildi. Söz konusu tespitler sonucu Egedemir Demir Geri Kazanım Mad. Petrol Nak. Tur. İnş. Taah. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.’ye ait cüruf depolama ve geri kazanım tesisi faaliyetten menedilerek kapatılmasına karar verildi.

Foça Çevre Platformu (FOÇEP) Sözcüsü Bahadır Doğutürk, “10 yıldır verdiğimiz mücadele kazanımla sonuçlandı. Bugünden itibaren artık bu kararın uygulanması önemli. Eğer daha önceden iptal ettirebilseydik tarım alanlarını ve insanların yaşamlarını koruyabilecektik. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis’i 2013 yılında aldığı kararı bugün iptal etti. Bu yüzden buruk bir sevinç yaşıyoruz. Alandaki faaliyetlerin takipçisi olacağız. Çünkü burada topyekün bir talan var. Bu bölgedeki bazı köylerde tarım bitti. Alana döküm biran önce durdurulmalı ve rahabilitasyon süreci başlatılmalı” dedi.

Cüruf alanının hemen altında yer alan Ilıpınar köyünde yaşayan Osman Teke, “Bu karar bizi sevindirdi ama köyümüzde tarım tamamen bitti. Geç alınmış bir karar. Köyümüzde göl vardı, şimdi köyde su bile yok. Eskiden domates, biber, pamuk, buğday her şeyi üretirdik. Şimdi köyde manav gelsin de sebze, meyve alalım diye bekliyoruz. Elimizde sadece zeytinimiz kaldı. Onu da fabrikalar ve cüruf tesisi kirletiyor. Elimizi yapraklara sürüyoruz, simsiyah oluyor. Zeytinler yanıyor, bitiyor. Eskiden her yıl zeytin alırdık, şimdi 1 yıl alıyoruz diğer yılı boş geçiyoruz. Aldığımız yıllarda da yüzde 50 az alıyoruz” diye konuştu.

Kozbeyli Köyü Muhtarı Arif Ülger, şunları söyledi: “Bizim köyümüzde hem tarım yapılıyor hem de turizm faaliyetleri gerçekleşiyor. Bu kirlilik bizi her konuda olumsuz etkiliyor. Sularımız da azaldı. Üzüm ve zeytinlerde rekolte yüzde 50 düştü. Özellikle ve Bozköy ve Horozgediği daha fazla etkileniyor. Oralarda insanlar ciddi şekilde hastalanıyor. 10 yıllık tahribatın geri döndürülmesi imkansız ama yine de bizim köyde civar köylerde karardan herkes memnun. Bundan sonra adım adım mücadeleye devam edeceğiz. Alana dökülmeyecek dediler ama orada cüruflar hala var. Rüzgar estiği zaman bütün köylere geliyor. Alanla ilgili hızlı bir şekilde tedbir alınmalı gerekirse üstü kapatılmalı.”

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Kapatma kararı firmaya tebliğ edildikten sonra tesisin depolamaya kapatılarak, mühürleneceğini belirterek, “Kapatmanın ardından işletme tarafından alanın düzgün bir şekilde rehabilite edilmesi, ağaçlandırılması ve çevreye kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.