Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın AR-GE Fonu’ndaki milyarlarca liraya, “Hazine’nin bütçe açığını kapatmak için” el konulduğu iddia edildi. CHP’li Emir, “Bakan sorularımıza yanıt vermiyor çünkü o da fondaki paraya el konulduğunu biliyor” dedi.

Fondaki para buhar oldu

Mustafa BİLDİRCİN

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2021 yılında gerçekleştirilecek AR-GE çalışmaları için ayırdığı 4,6 milyar TL’nin 4,4 milyar TL’sinin kullanılmadığı gerekçesiyle 2022 yılına aktarıldığı açıklandı. Ancak 4,4 milyar TL’nin aslında ortada olmadığını belirten CHP Milletvekili Murat Emir, “Aktarımın kağıt üzerinde yapıldığını biliyoruz. Hazine'nin bütçe açığını kapatmak için fondaki paraya el konuldu” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın AR-GE Fonu’ndaki kayıp paraları gündeme getirdi.


PARA KAĞIT ÜZERİNDE ARTTI

CHP’li Emir, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde oluşturulan AR-GE Fonu ile kara yolu, demir yolu, elektronik haberleşme, bilişim, havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Fonda 2019 yılında 3 milyar 118 milyon TL’nin biriktiğini belirten Emir, “Bu paranın 153 milyon TL’si TÜRKSAT 6A uydusuna, 143 milyon TL’si de Türkiye Uzay Ajansına aktarılmıştır. Geriye kalan 2,8 milyar TL’lik kaynağın ise çağrı usulüne göre destek başvurusu alınmadığı gerekçesiyle bir sonraki yıla aktarıldığı belirtilmiştir” ifadelerini kullandı. 2020 yılı itibarıyla fondaki paranın 3 milyar 596 milyon TL’ye ulaştığının altını çizen Emir, 2021 yılına yönelik ise çarpıcı bir iddiayı gündeme taşıdı.

TUA’YA 210 MİLYON TL AKTARILDI

Bakanlığın AR-GE Fonu’ndaki paranın 2021 yılında 4 milyar 649 milyon TL’ye ulaştığını kaydeden Emir, 2021 yılında yapılan AR-GE harcamalarının detaylarını ise şöyle paylaştı:

Türkiye Uzay Ajansı’na 210 milyon 639 bin 63 TL

“Ka-Bant Milli Uydu Haberleşme HUB Sistem ve Modem Geliştirilmesi Projesi” için 10 milyon 696 bin 423 TL

“Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi” için de 7 milyon 291 bin 353 TL

2021 yılında fondan projelere ve TUA’ya aktarılan toplam 230 milyon TL’nin ardından fondaki paranın 4,4 milyar TL’ye gerilediğini söyleyen Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığın raporlarında, ‘Kullanılmayan bütçe kaleminin tamamı gelecek yıllarda alınacak AR-GE projelerinin desteklenmesinde kaynak olarak kullanılmak üzere bir sonraki yıla aktarılmıştır’ deniliyor. Tıpkı 2020 ve 2019 yılı raporlarında olduğu gibi. 2022’ye aktarıldığı belirtilen 4,4 milyar TL’nin aslında olmadığını biliyoruz. Bu paraya el konuluyor. Her seferinde bu paraların nereye gittiğini soruyoruz ancak Bakan bize ya mevzuat anlatıyor ya da tek cümlelik geçiştirme yanıtlarla durumu kurtarmaya çalışıyor. Çünkü Bakan da Hazine'nin bütçe açığını kapatmak için fondaki paraya el koyduğunu biliyor.”