Ekonomik krizi körükleyen AKP’nin İşsizlik Fonu’ndaki paraya da göz dikmesi, siyasette tepkiye neden oldu. CHP ve HDP’li vekiller, yurttaşın hakkının Saray’a ve yandaşlara peşkeş çekildiğini söyledi

Fondan değil, Saray’dan alın

Yanlış politikalarıyla ekonomik krizi tetikleyen AKP iktidarının İşsizlik Fonu’nu da ‘sıfırlaması’ muhalefette tepkiye neden oldu.
Fondaki paranın kamu bankaları aracılığıyla yandaş şirketlere kaynak yapılmasına tepki gösteren CHP ve HDP temsilcileri, ülke ekonomik krize sürüklenirken, işsizleri sosyal korumaya alması gereken AKP’nin kendisini kurtarmaya çalıştığını savundu.

11 milyar aktarıldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kamu bankaları Halkbank, Vakıfbank, Eximbank’a 11 milyar TL aktarıldığını itiraf etmişti. 2002’de kurulan fondan kamu bankalarına aktarılan bu miktar, 16 yıldır işsizlere yapılan toplam ödemenin yarısına denk geliyor. Kanunun engellemesine karşın bu işlem ‘yan yollar’ kullanılarak yapılıyor, halktan toplanan para ile yandaşlar zengin ediliyor.

Sermaye neden eridi?

Duruma tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “İşsizlik Sigortası’nda biriken para bankalar aracılığıyla yandaş şirketlere kaynak yapılıyor. İktidar, kamu bankalarının sermayelerinin neden eridiğini bu halka açıklamak zorunda” dedi.
İşsizlik Sigortası Fonu’nda bugüne kadar 124 milyar TL biriktiğine işaret eden Erdoğdu, şu açıklamayı yaptı; “Yoğun işsizliğin yaşandığı şu dönemde fondan ödeme alan insan sayısı ancak 416 bin. Kısa çalışma, yarım çalışma ve ücret garanti fonu ödemeleri konulduğunda bile amaca uygun olarak yapılan ödemeler yılda 4 milyar 212 milyon liraya ancak ulaşıyor. İşsize bu kadar cimri davranan iktidar, fonun elinde bulunan ve değeri 110 milyar TL’yi aşan devlet tahvillerinin 10.8 milyar TL’lik kısmını, üç devlet bankasına aktararak yandaş işadamları için sermaye yapıyor. Böylece bu kamu bankalarına geri ödenmeyen kredilerin sorumluluğunu da işsizin sırtına yıkıyor.”

Yandaşa peşkeş çekiliyor

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç ise, “İşsizlerin hakkı olan paralar kamu bankalarına aktarılmış. Neden kamu bankalarında sermaye sıkıntısı var? Çünkü kamu bankalarının kaynakları sermayeye peşkeş çekiliyor. Siz işçilerin hakkı olan alınterini yandaş sermayeye peşkeş çekiyorsunuz. Bu hem yasal suç hem de vicdani suç” dedi.
Oluç, şöyle devam etti; “Geçen yıl işsizlik fonunun sadece yüzde 30’u işçiler için kullanılmış. Milyonlarca işsiz var bu ülkede, siz onların haklarını yasaları çiğneyerek bir yerlere peşkeş çekiyorsunuz. O kadar açığınız varsa, bakın Sayıştay raporu diyor ki: Saray’ın günlük giderleri 1.8 milyon. Eğer kamu bankalarında açık varsa, günde 1.8 milyon harcama yapılan Saray’ı kapatın o kaynağı kamu bankalarına aktarın.”

***

Meclis’i göreve çağırdı

CHP ekonomik kriz için Meclis’i göreve çağırdı. İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ve CHP’li milletvekillerinin imzasıyla, TBMM Başkanlığı’na verilen araştırma komisyonu kurulması önerisinde, krize ilişkin tespit ve önerilerin acilen belirlemesi gerektiği kaydedildi. Vekiller, “Türkiye ekonomisi, uyuşturucu bağımlısı bir kişiden daha fazla sıcak paraya bağımlı hale gelmiş durumda” dedi.

‘Krizden sonra komaya girecek’

Önerinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi; “Türk lirasının değer kaybı, enflasyon ve işsizliğe yakın zamanda durgunluğun da eklenmesi halinde ekonomik sistemimiz, krizden komaya girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Tüm veriler ve yaşanan gerçekler, Türkiye’nin her anlamda bağımsızlığının yok olmasını beraberinde getirecektir. Türkiye’nin başta ekonomik bağımsızlığı olmak üzere ulusal bağımsızlığının geri dönülmez düzeyde tehlikeye girmemesi, krize neden olan şartlar ile çözümlerin belirlenmesi için konuyla ilgili Meclis araştırması açılmasını arz ederim.”