Foreign Policy'de yer alan makalede AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık durumu hakkında iddialar ve Erdoğan'ın yerine gelebilecek isimler hakkında senaryolar yer buldu.

Foreign Policy, Erdoğan’ın sağlığı hakkında iddialar ve olası senaryoları yazdı

Foreign Policy köşe yazarı Steven A. Cook, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "bir sonraki seçimlerde aday olamayacak kadar hasta olabileceğini" yazdı.

FP'de yayımlanan "Erdoğan, Türkiye'ye liderlik etmeye devam etmek için çok hasta olabilir" başlıklı yazıda, geçen aylarda çekilen görüntülerin Erdoğan'ın sağlık durumu ile ilgili soru işaretleri oluşturduğu ifade edildi.

“Son aylarda Türk liderin iyi görünmediği çok sayıda video ortaya çıktı. Bir klipte Cumhurbaşkanı'nın merdivenleri inerken eşi ve yardımcısının yardımına ihtiyaç duyduğu görülüyor” diye yazan Cook, “Bir başkasında Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesi Anıtkabir'de yürümekte zorlandığı ve ayaklarını sürdüğü görülüyor. Ve geçen Temmuz ayından dikkat çeken bir videoda, AKP üyelerinin bayramını televizyondan yapılan yayında kutladığı sırada gözlerinin kapandığı ve kelimeleri yuvarlamaya başladığı görülüyor" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN SAĞLIĞI HAKKINDAKİ İDDİALAR

Yazar, Erdoğan'ın unutkanlığının arttığı, nefes almakta zorlandığı, kafa karışıklığı yaşadığı, kusma problemleri yaşadığı ve kendisine implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör takıldığıyla ilgili haberler de olduğunu ifade etti. Cook şöyle devam etti:

“Erdoğan'ın etrafındaki doktor sayısını artırdığı, medya ile karşılaşmasını azalttığı ve halka açık etkinliklerden önce ağrı kesici pompalanması ile desteklendiği de söylentiler arasında.

Elbette bu iddialar yurt dışındaki insanlar ve Erdoğan'ın yakın çevresindeki halkadan birkaç adım uzaklaştırılan insanlar tarafından tekrarlanıyor. Bu nedenle Erdoğan'ın yaklaşan ölümü hakkındaki iddialar boş konuşmalardan ibaret olabilir. Sonuçta diğer videolarda tamamen iyi görünüyordu. Sonuçta, 26 Eylül'de Face the Nation'da (haber programı) bir zamanlar olduğu kadar güçlü görünmese de 67 yaşında, -yaşlı olmasa da genç de değil-, 18 yıldan fazla süredir iktidarda ve bunun bir bedeli olmak zorunda.

Bir doktor değilseniz uzaktan tıbbi kararlar vermek hiç doğru bir fikir değil. Ama bir an için durumu askıya alalım ve düşünce deneyi yapalım. Ya Erdoğan hastaysa? Hastalık ya da ölümle 2023'te seçilemezse ne olacak?”

SENARYOLAR

Cook, Anayasa'ya göre Erdoğan'ın ölmesi durumunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın göreve geleceğini ve 45 gün içinde seçim yapılacağını ifade etti. Birçok Türkiye analistinin Erdoğan sonrası dönemde AKP'nin bölünebileceğini öngördüğünü ifade eden Cook, seçimleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Başkanı Mansur Yavaş veya İyi Parti lideri Meral Akşener'in kazanabileceğini ifade etti.

FP yazarı senaryoları şöyle değerlendirdi:

"İmamoğlu, Yavaş veya Akşener'in Türkiye'nin cumhurbaşkanı olduğu durumda meydana gelebileceklerle ilgili mantıklı senaryolar var, ancak beklenti onların zaferinin Erdoğan sonrası dönemde normal politikaya dönüşü sağlaması. Bu mümkün, ama şüpheci olmak için gerekçeler de var. Öncelikle, Erdoğan'ın AKP aracılığıyla Türkiye'nin siyasi kurumlarının içini boşalttığı veya istediği gibi büktüğü artık açıkça biliniyor olmalı. Bu açıdan bakınca 45 günde yapılacak bir seçimin özgür ve adil olmasını beklemek zor. İkincisi ve daha önemlisi, Erdoğan'ın 20 yıllık uzun iktidarında AKP içindekiler zenginleşti ve güçlendi. Bu çoğunlukla şüpheli hamlelerle sağlandı. Yetkililerin, iş insanlarının, medya yüzlerinin ve diğerlerinin daha demokrat siyaset için kendini riske atma ihtimali yüksek görünmüyor.

FİDAN, AKAR VE SOYLU

Bu şartlarda Erdoğan sonrası Türkiye'nin tekrar bir otokrat tarafından yönetilme ihtimalini düşünmek anlamlı olabilir, belki de olağanüstü hal şartlarında bu yapılır. Türkiye'de Erdoğan dışındaki güçlü figürler arasında Milli İstihbarat Direktörü Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bulunuyor. Üçü arasında liderliği alma ihtimali en yüksek olan Akar gibi duruyor. Fidan Türkler tarafından tanınsa da daha çok MİT'in kapalı kapıları ardında çalışıyor. Soylu ise Türk mafya lideri Sedat Peker'in YouTube videolarıyla yozlaşmış ve organize suçla yatakta olduğunu açıklamasının ardından hasarlı mal."