Forensic Architecture, Yunanistan’a geçmeye çalışırken vurularak ölen iki mültecinin faillerinin yüksek ihtimalle sınırdaki Yunanistan askerleri olduğunu söyledi

Forensic Architecture: Yunanistan’a geçmeye çalışan mülteciler büyük ihtimalle Yunanistan Askerleri tarafından vuruldu

Londra Goldsmith Üniversitesi’ne bağlı Forensic Architecture isimli araştırma kurumu, Mart ayının başında Edirne’den Yunanistan’a geçmeye çalışırken vurularak ölen iki mültecinin faillerinin “yüksek ihtimalle” sınırdaki Yunan askerleri olduğuna dair bir rapor yayımladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Araştırma kurumları Lighthouse Reports ve Bellingcat ile işbirliği içinde yürütülen kapsamlı araştırma dahilinde, olay mahallerinde çoğunluğu mülteciler tarafından çekilen yüzlerce cep telefonu videosundaki görüntü ve ses verileri ile görgü tanıklarının ifadeleri, uydu haritalarında belirgin olan coğrafi özelliklerle eşleştirildi.

Bu çalışmaların sonucunda vurulmaların nerede ve ne zaman gerçekleştiğine dair bilgiler netleştirilerek kurşunların nereden geldiğine dair en yüksek olasılık ortaya koydu.

Rapor, sonuç olarak Suriye vatandaşı Muhammed Al-Arab ve Pakistan vatandaşı Muhammed Gulzar’ın sınırın Yunan tarafında konuşlanan askerler tarafından vurulmuş olduklarına dair kanıtlar sunuyor.

Yunanistan ise iddiaları reddediyor ve Yunan askerlerin gerçek mermi kullandığına yönelik hiçbir kanıt olmadığını belirtiyor.