Motor sporlarının bir numaralı organizasyonu Formula 1, İstanbul’a bu hafta sonu geri dönüyor. 9 yıllık aranın ardından yapılacak Türkiye Grand Prix’siyle ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Formula 1 dokuz yıl sonra yeniden İstanbul'da: 8’inci viraj geri dönüyor

Koray ŞAHİN

İstanbul Park zorluk seviyesi ve vaat ettiği eğlence nedeniyle pilotlarda iz bırakan bir pist oldu. Özellikle de Felipe Massa için. İstanbul’da yapılan yedi yarışın üçünü (2006, 2007, 2008) Ferrari ile kazanmayı başaran Massa, İstanbul Park’ta en çok galibiyet alan pilot konumunda.

2005 yılında yapılan ilk yarışı Kimi Raikkonen kazanırken 2009’da Jenson Button, 2010’da Mark Webber ve 2011’de ise Sebastian Vettel damalı bayrağı gören ilk isim oldu. Şu anki gridde ise daha önce İstanbul Park’ta yarışmış dört isim var. Raikkonen, Lewis Hamilton, Vettel ve Sergio Perez.


TÜRKİYE’NİN DÖNÜŞÜ

2011'de Türkiye’deki son yarış haftasında Türkiye’nin, Formula 1’den ayrılması beklenmiyordu. Çünkü Formula 1 yönetimi İstanbul Park’ı takvimde görmek istiyordu ve 20 yıllık bir anlaşmaşmadan söz ediliyordu ama maalesef görüşmelerden olumsuz sonuç çıktı. Bir Formula 1 yarışını yapabilmek için yıllık ortalama 20-30 milyon dolarlık ödeme yapılması gerekiyor. Dokuz yıllık süreçte Türkiye’nin, Formula 1 takviminde olmamasının ana sebebi bu finansmanın yaratılamamasıydı. Buna rağmen Formula 1 ve Türkiye arasındaki bağlar hiçbir zaman tamamen kopmadı. Bernie Ecclestone ve onun ardından 2017’de Liberty Media Formula 1’i satın aldığında ilk görüşmelerden birini Türkiye ile gerçekleştirdi ama bu görüşmeler de mali konular nedeniyle sonuçsuz kaldı.
2020 yılında ise pandemi süreci dolayısıyla bir çok yarış iptal edildi. Formula 1 sezonunun başlangıcı ertelendi ve Formula 1 batma noktasına gelebilecek kadar zarar etti. Formula 1 yönetimi ise mali sorunları en aza indirgemek ve 2020 sezonunu kurtarmak için maliyetleri azaltarak takvime yeni yarışlar ekleme kararı aldı. Bu kararlar Türkiye’nin tekrar Formula 1’e dönüşünün yolunu açmış oldu.

PİSTİN TEKNİK DETAYLARI

İstanbul Park için komplike bir yarış pisti diyebiliriz. Hızlı, yavaş, orta hızlı virajlarının yanı sıra uzun düzlükleri de olan ve yüzde 69’u tam gaz geçilen bir pist. Kaçış alanlarının az olması ve 60 metreyi bulan yükselti farkları ise İstanbul Park’ı zor bir pist haline getiriyor. Daha önceki yarışlarda takımlar ortalama bir downforce ayarı kullansa da yeni araçlar ile henüz ellerinde telemetry verileri olmadığı için takımların, ideal ayarları bulmakta zorlanacaklarını öngörebiliriz. Havanın soğuk, asfaltın yeni olması nedeniyle lastikleri optimum ısı seviyesinde tutmak daha da zorlaşabilir.

Özellikle zorluk seviyesi ve pilotlara maruz kaldığı G kuvveti dolayısıyla ikonikleşen sekizinci viraj ise yeni araçlarla birlikte ihtişamını biraz kaybedebilir. 2005-2011 dönemindeki araçlara göre aerodinamik olarak çok daha üst seviyede olan 2020 yılı araçları ile sekizinci virajın, pilotlar için eskisi kadar zor olmayacağını söyleyebiliriz. Yine de sekizinci virajda bu araçları izlemek şüphesiz çok keyifli olacaktır. Ayrıca pilotlar, birinci virajı dönerken iç taraftaki kerbleri göremiyorlar ve kör nokta oluşuyor. Her iki virajdan da özel yapısı nedeniyle pilotajın ön plana çıktığı virajlarlar olarak söz edebiliriz. İstanbul Park, “Yarış pisti” sıfatına ne kadar uygun olsa da geçiş yapmanın çok zor olduğu bir pist. Araçların geçmişe göre daha uzun ve daha geniş olduğunu da düşünürsek DRS alanları dışında çok fazla geçiş göremeyebiliriz.

HAMILTON TARİH YAZABİLİR

Bu hafta sonunu özel kılan en önemli unsurlardan biri Lewis Hamilton’ın yedinci şampiyonluğunu İstanbul’da alıp alamayacağı. Takım arkadaşı Bottas’ın 87 puan önünde yer alan Hamilton, ilk üç sırada finish gördüğü taktirde, Bottas’ın aldığı sonuca bakılmaksızın (Bottas yarışın en hızlı turunu atamazsa) sezonun bitimine üç yarış kala yedinci şampiyonluğunu ilan edecek ve şampiyonluk sayısında Michael Schumacher’i yakalayacak.

***

TÜRKİYE 2021’DE TAKVİMDE OLACAK MI?

2021 sezonu takvimi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Türkiye ise ilk açıklanan 23 yarışlık takvim içinde yer almıyordu. Fakat 2021 sezonunda Vietnam GP’sinin yapılmayacağı açıklandı. Vietnam GP’si yerine eklenecebilecek şimdilik üç aday var. Türkiye, Imola ve Portekiz. 2021 yılında Formula 1’i tekrar Türkiye’de görebiliriz. 2022 ve sonrası için ise normal şartlarda Tükiye’nin Formula 1 takviminde olması pek mümkün görünmüyor.