Sayıştay, 205 milyon dolara mâl olan İstanbul'daki Formula 1 pisti ihalesini alan şirketin yapması gereken otel ve konaklama evleri 15 yıldır yapmadığını tespit etti. Şirkete ise herhangi bir yaptırım uygulanmadığı belirtildi.

Formula 1 pisti ihalesinde büyük vurgun

İSMAİL ARI

Sayıştay Başkanlığı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Denetim Raporu’nda, Formula 1 Pisti İhalesinden haksız yere verilen burslara kadar birçok çarpıcı tespite yer verildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü denetleyen Sayıştay denetçileri, ihalesi 2003 yılında yapılan ve yıllarca çürümeye terk edilen İstanbul Tuzla’daki Formula 1 pistine dair önemli bir gerçeğe ortaya çıkardı.

Sayıştay’ın denerim raporunda, “Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2’nci Bölge Müdürlüğü tarafından 20 Mart 2003 tarihinde bir şirkete ihale edilen Formula 1 pistinde, sözleşmede öngörülen otel ve konaklama evlerinin yapılmadığı” belirtildi. Ancak, buna rağmen ihaleyi alan ama otel ve konaklama evlerini yıllardır inşa etmeyen şirkete bir yaptırım uygulanmadı.

15 YIL GEÇTİ AMA TAMAMLANMADI

Raporda, 205 milyon dolara mal olan ve yıllarca çürümeye terk edilen Formula 1 pistinin ihalesine dair şu detaylara da yer verildi:

“İhaleyi alan şirketin ihaleyi aldıktan sonraki 30 ay içerisinde otel ve konaklama evleri de dâhil olmak üzere Formula 1 pisti işi ihalesini bitirmekle mükellef bulunmaktadır. Yapılan incelemede, 2003 yılında yer tesliminin yapıldığı, 2006 yılında ise işin bitirilemediği tespit edilmiş diğer bir ifadeyle otel ve konaklama evleri yapılmamıştır. Bu süreç Rapor tarihi itibariyle halen devam etmektedir. İş bitim tarihi üzerinden takriben 15 yıl geçmiş olmasına rağmen idare tarafından sözleşmede öngörülen müeyyideler uygulanmadığı gibi, eksik imalatların yapılmasına yönelik herhangi bir girişimde de bulunulmamıştır.”

PİSTİN MALİYETİ 8 KAT ARTTI

Öte yandan Formula 1 pistinin 2018 yılında otopark olarak kullanıldığı da ortaya çıkmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, o dönem yaptığı açıklamada “İktidarınız döneminde 25 milyon dolar bütçe ile yapılması planlanan Formula 1 İstanbul Pisti, (2005) rakamlarıyla 205 milyon dolar maliyetle tamamlanabilmişti. Yapılan bunca yatırıma rağmen sadece 7 yarış düzenlenmiş ve durduk yere bu yarışlardan çıkarılan ilk ülke olarak tarihe geçmiştik” ifadelerini kullanmıştı.

HAKSIZ EĞİTİM YARDIMI

Sayıştay, 177 öğrenciye haksız yere eğitim yardımı yapıldığını da belirledi. Sayıştay’ın denetim raporunda, “bazı öğrencilerin haksız yere eğitim yardımına hak kazandığı görülmüştür” denilerek, “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda örgün eğitim gören öğrencilere yapılan eğitim yardımıyla şehit çocuğu olmamasına rağmen toplam 177 öğrencinin haksız yere eğitim yardımı aldığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KİRA BEDELLERİ GÜNCELLENMEDİ

Sayıştay denetçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 71’inci maddesine göre yapılan taşınmaz kiralamalarında Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan uygun görüşün alınmadığını tespit etti.

Ayrıca, otopark, benzinlik olarak kiraya verilen taşınmazlarda, bu fonksiyonlarına ek olarak oto yıkama, oto kuaför gibi ek ticari faaliyetlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izni olmadan yapılarak fonksiyon değişikliğine gidildiği, bu duruma rağmen kira bedellerinin güncellenmediği saptandı.