Fotoğraf pazarı hareketleniyor

Bu hafta sizlere fotoğraf pazarı üzerinden teknoloji pazarının aslında nasıl hareket ettiğini özetlemeye çalışacağım. Takip edenleriniz vardır, dünyanın fotoğraf ve video alanlarındaki en önemli fuarı Photokina, 20-25 Eylül tarihleri arasında Köln, Almanya’da gerçekleşti. İçerik üreticiler için büyük önem taşıyan fuar, son yılların en inovatif ürünlerinden bazılarını kullanıcılarla ilk kez buluşturdu. Bu ürünler arasında en çok dikkat çekenler ise Sony A99 II, Fujifilm GFX 50 S oldu.

Sıkıcı olmayan sonuç

Bu ürünlerin sıkıcı teknik özellikleri, aslında pek de sıkıcı olmayan sonuçlar yaratıyor. Sony’nin yeni Full Frame DSLR fotoğraf makinesi A99 II, markanın aynasız makinelerinden birçok teknolojiyi ödünç alıyor. Fakat A99 II’nin en önemli özelliği saydam olan aynası. Böylece aynanın klasik DSLR’larda olduğu gibi inip kalkması gerekmiyor. Bu da hem fotoğraf hem de video modlarında devamlı netlemenin kullanılabilmesini sağlıyor.

Dediğim gibi oldukça sıkıcı detaylar. Fakat tüm bu detaylar, Sony’nin geçen nesillerde yaptığı atılımlarla kazandığı teknik uzmanlığın yeni ürünlere nasıl uygulandığını gösteriyor. iPhone lansmanında kulaklık çıkışıyla ilgili çokça dalga geçilen ‘cesaret’ söylemi aslında tam da burada karşımıza çıkıyor. Apple, bu çıkışı kaldırmasını cesarete bağlayarak değişimin öncüsü olacağını belirtmişti. Sony’de rakiplerinin aksine inovatif çözümlerini dahil ederek satışa sunacağı üründe kullanıcılara alışık olmadıkları birçok özellik veriyor ve cesaretini ortaya koyuyor. Markalar için ‘yeni’ olan ve kullanıcıya kabul ettirilmesi gereken her teknoloji büyük risk taşıyor.

Aynasız makine

Fujifilm GFX 50 S ise bize çok daha farklı bir perspektif sunuyor. Çünkü ürün aynasız bir orta format fotoğraf makinesi. Yani Hasselblad, Phase One, Mamiya gibi çok az markanın çok yaygın olduğu, nicelik olarak az sayıda satışın yaptığı bir pazar. Fujifilm ise aynasız fotoğraf makinelerinde sunduğu kullanım kolaylığını bir üst sınıfa taşıyarak hem orta format pazarına dahil oluyor hem de diğer markalara göre daha uygun fiyatlı orta format fotoğraf makinesiyle kullanıcıları bu sınıfa yaklaştırıyor. Burada alınan risk oldukça büyük fakat Fujifilm de bu alanda yapacağı satışın oldukça az olduğunun farkında. Farklı adımlar atılırsa yeni bir orta format makineler için kullanıcı pazarı yaratabilecek hamle böylece atılmış oluyor. Aynasız fotoğraf makinelerinin piyasaya çıktığı ilk dönemlerde olduğu gibi yeniden şekillenmeye başlayan pazar, markaları yenilikçi olmaya itiyor. Bu hareket, markaların yıllar içinde bizlere kabul ettirdiği teknolojiler sayesinde nasıl yenileri için talep yaratabildiğini çok güzel gösteriyor.

Risk almaları gerek

Tüm bunlar, fotoğraf sektöründe önümüzdeki dönemlerde bilinen ve bilinmedik markalardan çok daha iyi ürünler görme ihtimalimiz olduğunu gösteriyor. Teknoloji açısından baktığımızda tüm ürün pazarlarında böyle hareketlilikler olması en büyük umudumuz. Bu konuda markaların farklı adımlar atarak risk alması gerekiyor. Doğru risklerin karşılığını ise kullanıcılar talepleri ile fazlasıyla veriyor. İşte teknolojiyi bu yüzden seviyoruz.