Fotoğrafçı ve şair Mehmet Özer’e “örgüt propagandası yapmak” suçundan bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Kırk yıllık fotoğrafçı olduğunu belirten Özer, "Fotoğraflarımla ötekilerin tarihini yazıyorum. Bu cezayı da düşünceyi açıklama özgürlüğüne getirilmiş bir ceza olarak görüyorum” dedi

Fotoğrafçı Özer’e hapis cezası

NİSA KÜÇÜK

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer’e, “Örgüt propagandası yapmak” suçundan hapis cezası verildi. 12 Eylül dönemindeki hak ihlallerinin sergilendiği, “Utanç Müzesi”ndeki fotoğrafları sosyal medyasından paylaşması gerekçe gösterilen Özer’, bir yıl üç ay hapisle cezalandırılırken ceza ertelendi.

Cezayı BirGün’e değerlendiren Özer, şunları kaydetti:

"Kırk yıldır bu ülkenin bir fotoğrafçısıyım. Görsel metinlerle ötekilerin tarihini yazıyorum. Kadınların, LGBTİ’lerin, çocukların, sokakların, halkların, ağaçların, suların tarihini yazıyorum. Resmi tarihe karşı sokağın tarihini yazıyorum. Bu uygun görülmediği için cezalandırıldığımı düşünüyorum. Sorun ceza almak ya da almamak değil. Sorun, duygularımı, düşüncelerimi görsel bir metin olan fotoğrafla ifade etme özgürlüğümün engellenmek istenmesi. Ben hayata fotoğraflarla, sözcüklerle sesleniyorum. Onlarla ilişki kuruyorum ve düşüncemi de öfkemi de bununla dile getiriyorum. Bu cezayı da düşünceyi açıklama özgürlüğüne getirilmiş bir ceza olarak görüyorum.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Özer'i arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.