Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, kent meclisinde kendi partisi dahil, bütün grupların istifa çağrısına rağmen görevini sürdürmek istediğini açıkladı.

Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Feldmann, istifa etmemek için direniyor

FRANKFURT

Partisi Social Democratic Party'nin (SPD) de istifasını istediği Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann, makam odası önünde düzenlediği kısa bir basın toplantısında, hata yaptığını, bu nedenle haklı olarak eleştirildiğini ve özür dilediğini ancak istifa etmeyeceğini söyledi.

Gazetecilerin soru sormasına izin verilmeyen basın toplantısında konuşan Feldmann, yaz sonuna kadar kamuya açık toplantılara, sosyal medya etkinlikleri ve basın toplantılarına katılmayacağını, ancak bunun daha az iş yapacağı anlamına gelmediğini ifade etti. 63 yaşındaki politikacı, talep edilmesi halinde SPD üyeliğini dondurabileceğini belirtti.

KABİN MEMURLARINA CİNSEL SÖYLEM

Peter Feldmann'ın eşi Zübeyde Feldmann, işçi yardım kuruluşu AWO bağlantılı iki dilli çocuk yuvası yöneticisi olarak haksız yere fazladan ödeme yapıldığı ve araç kullandığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Peter Feldmann hakkında da, söz konusu skandalda konumunu kullandığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

Savcılığın konuyu dava konusu yapıp yapmayacağı henüz kesinleşmezken Feldmann, Eintracht Frankfurt'un UEFA Kupası Şampiyonluğu maçı öncesi uçakta kadın kabin görevlilerine yönelik cinsel söylem ve Frankfurt Belediyesi'nde kutlamalar sırasında kupayı sporculardan koparıp alma gibi davranışlarıyla da kamuoyunun büyük tepkisini çekti. Eintracht Frankfurt yönetimi Feldmann'ı stadyumda 'istenmeyen kişi' ilan etti.

AZİL İÇİN YASAL ENGELİ AŞMAK ZOR

Diğer yandan Frankfurt Belediye Meclisi'nde grubu bulunan Feldmann'a istifa çağrısı yapan ana muhalefet CDU'nun yanısıra koalisyon ortakları, Feldmann'ın partisi SPD ile Yeşiller, FDP ve Volt'un da azil için gerekli adımları atmaları bekleniyor. SPD Frankfurt yönetimi oy birliği ile Feldmann'ın istifasını isterken Yeşiller yönetimi de son çağrısında "Frankfurt kentine daha fazla zarar gelmesini önlemek için, görevini bırakması için tekrar kendisine çağrıda bulunuyoruz. Aksi takdirde, bir oylama prosedürü başlatmak da dahil olmak üzere daha ileri adımlar atmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

Azil yolunun açılabilmesi için belediye meclisinde üçte ikilik çoğunluğa ulaşılması gerekiyor. Muhalefet ile koalisyon ortaklarının üçte ikilik çoğunluğa ulaşmaları pek mümkün görünüyor. Ancak Hessen Eyaleti Yerel Yönetimler Yasası'na (HGO) göre halkın seçtiği büyükşehir belediye başkanını yine halk görevden alabiliyor. Yasaya göre, olası bir halk oylamasında çoğunluğun sağlanması, kabul edenlerinse en az bütün seçmenlerin yüzde otuzu oranında olması gerekiyor. 2018 yılında gerçekleşen son büyükşehir belediye başkanı seçimlerinde ilk turda yüzde 37,6, ikinci turda ise yüzde 30,2 oranında katılım sağlanabilmişti.