Neo Nazileri ve aşırı sağcıları sahasına sokmayan Eintracht Frankfurt, namağlup olarak geldiği finalde İskoç takımı Rangers’i yendi ve 42 yıl sonra kupayı kazandı.

Frankfurt’ta futbol bayramı

UEFA Avrupa Ligi’nde Almanya’yı temsil eden takımlardan Eintracht Frankfurt, kıran kırana geçen final maçını kazanarak şampiyonluk kazandı. Sevilla’da İskoçya’nın güçlü takımı Glosgow Rangers’le karşılaşan Frankfurt, zaferine penaltı atışlarını 5-4 önde tamamlayarak kupayı aldı.

Her iki takımın binlerce coşkulu taraftarının doldurduğu Ramon Sanchez-Pizjuan Stadı’ndaki futbol kalitesi yüksek maçın 1-1 sonuçlanmasının ardından oynanan uzatma devrelerinde de sonuç değişmeyince penaltı atışlarına geçildi. Frankfurt’lu oyuncular 5 penaltıyı da gole çevirirken, dördüncü penaltıyı kullanan Aaron Ramsey, kaleci Kevin Trapp’ı geçemedi ve Rangers böylece Avrupa’daki 6’ncı finalini de kaybetti.

Maçın golleri ikinci yarıda 57’nci ve 69’uncu dakikalarda, her iki takımın defansının hataları sonunda geldi. Önce Glasgow’lular Joe Aribo’nun golüyle öne geçti, 12 dakika sonra da Frankfurt’lular Filip Kostiç’in ortasını değerlendiren Rafael Borre sayesinde durumu eşitledi. Her iki takımın üstün performans gösterdiği maçın kahramanı Frankfurt’un milli kalecisi Trapp oldu. Maçtan sonraki ilk analizlerde Trapp’ın bu maçtaki performansı sayesinde Dünya Kupası’na katılacak Alman milli takımındaki yerini garantilediğine işaret ediliyor.

Maçın beşinci dakikasının başından yaralanan ve ondan sonraki 85 dakikayı başı sargılı olarak tamamlayan Kaptan Sebastian Rode de takımının başarısında büyük rolü olan oyuncuların başında geliyor. Başarının asıl mimarı ise Temmuz 2021’de teknik direktörlüğü üstlenen ve Frankfurt’un istikrarlı bir takım olarak gelişimini sağlayan Oliver Glasner. Avusturyalı antrenör, Bundesliga’da ilk sıralarda yer alma şansını yitirmesinin ardından takımı Avrupa Ligi’ndeki maçlara yoğunlaştırdı ve finale kadar nağmağlup olarak gelmesini sağlayarak, çabalarının meyvesini aldı. Avrupa’nın bu sezonki en önemli kupasını kazanan Frankfurt, Bundesliga’da ise 11’inci sırada yer alıyor.

Frankfurt böylece Avrupa’daki ikinci şampiyonluğuna 42 yıl sonra ulaştı. 1960’da finali oynayan ve kaybeden Frankfurt, 1980 yılında tarihinin ilk Avrupa Kupası’nı kazanmıştı. Bundesliga’daki üst sıralarda yer alma şansını haftalar önce kaçıran Frankfurt’un başarısı, büyük bir bayram havasında kutlanıyor. Frankfurt Stadyumu’nda yayınlanan maçı naklen izleyen binlerce taraftarın katıldığı kutlamalar dün de gün boyunca sürdü.

FENERBAHÇE’Yİ GEÇEMEMİŞTİ

UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğunu kazanarak 10 Ağustos’ta UEFA Süper Kupa maçında Şampiyonlar Ligi’nin şampiyonuyla (28 Mayıs’ta Liverpool ile Real Madrid arasınındaki final maçında belli olacak) karşılaşmaya hak kazanan Frankfurt, gelecek sezonki Şampiyonlar Ligi’ne de katılacak.

Avrupa Ligi’nin tüm maçlarını namağlup olarak tamamlayan Frankfurt, finale yükselinceye kadar başta çeyrek finalde karşılaştığı Barcelona ve yarı finalde karşılaştığı West Ham United olmak üzere Avrupa’nın güçlü takımlarını elemeyi başardı. Barcelona’yı kendi sahasında 2-3 yenerek yarış dışına iten Frankfurt, yarı finalde de rakibi West Ham United’ı hem Londra’da, hem de kendi sahasında yenerek finale gelmişti. Grup maçları aşamasında Fenerbahçe, Olympiakos ve Antwerp’le aynı grupta yer alan Frankfurt, hem İstanbul, hem de Frankfurt’taki maçlarda ise beraberlikle yetinmek zorunda kalmıştı.

En son 2018’de Almanya kupasını kazanan ve uzun süredir büyük başarılara imza atmasa da Bundesliga’nın istikrarlı takımları arasında yer alan Frankfurt’un müzesinde 1980’de kazandığı Avrupa Kupası’nın yanısıra bir lig, beş de kupa şampiyonluğu kupaları yer alıyor.

Klüp Başkanı Peter Fischer ve ekibinin çabaları sayesinde taraftarları ve üyeleri arasındaki neo-naziler ve aşırı sağcıları büyük ölçüde etkisiz hale getiren Frankfurt, kısa bir süre önce de üye sayısını 100 bine çıkarmayı başarmıştı.