Frankfurt’ta büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde Uwe Becker (CDU) ile Mike Josef (SPD) büyük bir başarı sağlayıp ilk iki sırayı aldılar. Yeşiller adayı, Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir’in müsteşarı Manuela Rottman, ikinci turu kıl payı kaçırarak Frankfurt’tan eli boş döndü.

Frankfurt’ta Suriye kökenli siyaset bilimci SPD adayı ikinci turda
Görsel: DepoPhotos/SPD

BirGün FRANTFURT

Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ilk turu sonuçlandı.

Frankfurt’ta belediye başkanının halk oylamasıyla görevden alınması sonrası gerçekleşen büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde gözler ikinci tura çevrildi.

508 bin 510 kayıtlı seçmenin bulunduğu seçimlerde, ilk turda sandığa gidenlerin oranı yüzde 40 oldu.

İlk turda CDU adayı Uwe Becker birinci olurken ikinci sırayı Suriye kökenli siyaset bilimci SPD adayı Mike Josef aldı. Kesin olmayan sonuçlara göre CDU adayı Uwe Becker yüzde 34,5, SPD adayı Mike Josef ise yüzde 24, Yeşiller adayı Manuela Rottmann 21,3 ise aldı. Dördüncü sırada bağımsız aday, yüzde 5,1 ile “Bahnbabo” Peter Wirth oldu. Sol Parti Sol Parti (Die Linke) adayı Daniela Mehler-Würzbach (yüzde 3,6) ile FDP’li Yankı Pürsün (yüzde 2,8) iddialarını gerçekleştiremediler. Sol Partili Mehler-Würzbach, Frankfurt’un henüz sol bir büyükşehir belediye başkanına hazır olmadığını söyledi. Seçimler, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle düzenlenen halk oylaması sonucu görevden alınmasıyla yapılması zorunlu olmuştu.

Kaynak: Frankfurt BelediyesiKaynak: Frankfurt BelediyesiKaynak: Frankfurt Belediyesi

MİKE JOSEF İKİNCİ TURDA BAŞARILI OLABİLİR

Seçimlerin ikinci turu 26 Mart’ta yapılacak. CDU’lu aday Becker seçim sonucunu, Frankfurtlu seçmenin gerçek bir yeni başlangıç istediğinin göstergesi olarak değerlendirdi. Becker, ikinci turda başarılı olması halinde partilerin renklerine bakmadan bütün gruplarla birlikte çalışma ve 2030 yılına kadar kentin elektriğini yenilenebilir enerjiden kazandırma verdi. SPD’li Josef ise ödenebilir konutlar ve yenilenmiş okullar olduğu, yeni okulların yapıldığı bir kent istediğini söyledi. Mike Josef de kentte yeni bir başlangıç vurgusu yaptı.

Frankfurt Belediyesi’ni SPD, Yeşiller, FDP ve Volt partilerinden oluşan koalisyon yönetiyor. Sol Parti’nin (Die Linke) yanı sıra Yeşiller ve FDP’nin de koalisyonun rahat çalışması için seçmenlerini SPD adayı Mike Josef’e yönlendirebileceği belirtiliyor.

REKOR BİR ADAY İLGİSİ

Rekor bir katılım, seçimlerden daha yapılmadan önce gerçekleşmişti. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 20 aday yarıştı. Oy pusulası da daha önce hiç olmadığı kadar büyük oldu. Hessen radyo televizyon kanalı HR info’nun edindiği bilgiye göre Frankfurt Seçim Kurulu Başkanı Tarkan Akman kısa bir süre önce personeline, Pazar günü toplantıda olamayacağını bildirdi. Katılamama nedeni öğrenilemeyen Akman’ın yerine yardımcısı Stefan Köster görev yaptı. Tarkan Akman, halk oylamasıyla görevden alınan Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Peter Feldmann’ın (SPD) da ofis müdürüydü.

MİKE JOSEF KİMDİR?

Mike Josef’in SPD Frankfurt örgütünün resmi internet sitesinde yer alan özgeçmişi şöyle:

1983 yılında Suriye'nin Kamışlı kentinde doğdu. Hıristiyan azınlığın bir parçası olan ailesi 1987 yılında ülkeyi terk etti. 1999 yılında Ulm-Wiblingen'deki Albert-Einstein-Realschule'de ortaokul bitirme sertifikasını aldı ve 2002 yılında Neu-Ulm'daki Fachoberschule'de ileri teknik üniversite giriş yeterliliğini elde etti. 2002-2003 yılları arasında Ulm'deki Alman Kızılhaçı'nda sivil hizmette bulundu. Josef 2004 yılından itibaren Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi'nde siyaset bilimi, tarih ve hukuk okudu ve 2010 yılında siyaset bilimi bölümünden mezun oldu.

2011 yılından sulh hakimi olarak seçilinceye kadar Frankfurt Römer'de SPD meclis grubunda belediye meclis üyeliği yaptı ve Hessen'in güneydoğusunda DGB'de örgütlenme sekreteri olarak çalıştı. Mike Josef 2013'ten 11 Kasım 2022'ye kadar Frankfurt SPD'nin başkanlığını yürütmüştür.

Mike Josef evlidir ve iki oğlu vardır.