Ankara’nın Balgat ilçesinde 1978 yılında Ülkücüler tarafından gerçekleştirilen katliamın sanıklarından Ethem Kıskıs’ın Almanya’da yıllarca ‘Hıdır’ adıyla bilindiği ve bir seyahat acentesi işlettiği ortaya çıktı.

Frankfurt‘taki "Hıdır" şaşkınlığı sürüyor

BİRGÜN/ FRANKFURT

Türkiye‘de 42 yıl önce gerçekleştirilen Balgat Katliamı‘nın faillerinden biri olarak aranan ve bu arada yaşamını sürdürdüğü Frankfurt‘ta "Hıdır" adıyla tanınan Ethem Kıskıs‘ın cenazesi sırasında yaşanan şok devam ediyor.

Hakkında yapılan sosyal medya paylaşımları ve yayınlarda Frankfurt kent merkezinde uzun yıllardır bir seyahat acentası işlettiği açıklanan Kıskıs‘ın gerçek adını bir çok kişi ilk kez cenazesi sırasında öğrenmişti.

Hem işletmenin bulunduğu Münchener Strasse‘de, hem de işi gereği sık sık gidip geldiği Frankfurt Uluslararası Havaalanı‘nda Kıskıs‘ı „Hıdır Bey“ ya da „Hıdır Abi“ olarak tanıyanlardan bazıları şaşkınlıklarını „inanamıyorum“ diye getiriyorlar.

Seyahat acentasından önce de bir video kasetleri satışı yapan bir işyeri işleten Kıskıs‘ın cenazesiyle ilgili haberler, törene katılanların bir bölümünün onu gerçek adıyla tanıdığını, bir bölümünün ise gerçek adıyla tanımasa bile hakkındaki davalar nedeniyle uzun yıllardır Türkiye‘ye gidemeyen bir ülkücü olduğunu bildiğini gösteriyor. Sözkonusu haberlerde cenazeye korona virisü salgınına rağmen 300‘e yakın ülkücünün katıldığı, Kastamonu, Taşköprü, Konya ve Ankara‘da gıyabi cenaze namazının kılındığı vurgulanıyordu.

Kendisinden Türkiye‘ye seyahat için uçak bileti alan ya da videoculuk döneminden tanıyan ve hakkındaki gerçeği yeni öğrenen Frankfurtlulardan bir bölümünün tepkileri şöyle:

"Asıl ismini duyduktan sonra sürekli internette onunla ilgili yazıları okuyorum. Şok oldum gerçekten"

"Yardımsever iyi bir insan olarak biliyordum. Şimdi facebook‘ta ‚Balgat Katliamı unutulmayacak!‘ diye yazı var onu okuyorum. İnanamıyorum."

"İnanamıyorum ya, kendisini çok iyi tanıyordum. Gerçi yıllardır görüşmüyordum ama özellikle 90’ lı yıllarda uğruyordum yanına. Yuh be! Adam resmen gizlenmiş kendisini, evet bende kendisini Hıdır olarak biliyorum ve çok kaset almışlığım vardır…"

"Vay be, aramızda kimler varmış. Enver Altaylı da yıllarca burada çalışmıştı. Daha kimler vardır, kim bilir. Bir de ‚Hıdır‘ ismini almış."

"Şaşırmadım. O zamanlar çok sayıda kaçak MHP‘linin, Frankfurt'ta City Pazar'da olduğunu duyuyorduk..."

41 YILDIR TÜRKİYE‘YE GİDEMİYORMUŞ

Bir süredir sağlık sorunları olduğu öğrenilen Kıskıs, dünkü haberimizde de belirtildiği gibi 15 Kasım günü kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmiş ve Frankfurt yakınlarındaki Dietzenbach kasabasındaki mezarlığın Müslümanlara ayrılan bölümünde toprağa verilmişti.

Koronaviris salgını koşullarına rağmen büyük bir katılımla gerçekleştirilen cenazede yapılan konuşmalarda ve katılanlara dağıtılan yaka kartlarında Ethem Kıskıs‘ın „41 yıldır Türkiye‘ye gidemediği“ vurgulanmıştı. Avrupa‘daki ülkücü hareketin 80‘li yıllardan bu yana önde gelen isimlerinin katıldığı cenaze vesileyle sosyal medyada yayınlanan taziye mesajlarında belirtilmese de kısa zaman içinde Kıskıs‘ın 1978‘deki Balgat Katliamı‘nın yakalanamayan sanıklarından biri olduğu ortaya çıkmıştı.

Hakkındaki yayınlarda Kıskıs‘ın 1979‘da yurtdışına kaçtığı, bir süre Almanya ile Fransa arasında gidip geldikten sonra Almanya‘ya yerleştiği, bu süreden itibaren Avrupa‘daki ülkücü örgütlenmenin merkezindeki 10-15 kişi arasında yer aldığı açıklanmıştı.

Kıskıs‘ın cenazesine katılanlarla ilgili haberler de bu iddiayı doğrular nitelikte.

Bir internet gazetesinde yayınlanan haberde cenaze şöyle anlatılıyor:

"Ethem Kıskıs'ın sevenleri Almanya'nın şehirlerinden cenazeye akın ettiler. Cenazede Türk Federasyon genel başkanlarından Dr. Ali Batman, yöneticilerinden Cevat Saraç, İsa Eligür, ATIB kurucu genel başkanı ve Türk Federasyon başkanlarından Musa Serdar Çelebi, İhsan Öner, Yazar Hidayet Kayaalp, Metin Polat ,Ömer Oluç, Ali Çillioğlu, Nizamı Alem Federasyonu eski genel başkanı Recep Yıldırım Türk Federasyon yöneticileriyle birlikte üc yüze yakın ülküdaşı Ethem kardeşlerine son görevlerini hüzün içerisinde yerine getirdiler. Cenaze namazı 100'er kişiyle gruplar halinde mezarlıkta kılındı."

Frankfurt‘ta Türkiye kökenli göçmenler tarafından işletilen çok sayıda işyeri bulunduğu için 'Türk bölgesi' olarak bilinen Münchener Str.‘de yıllardır "Hıdır" adıyla bilinen Ethem Kıskıs‘la ilgili son söylentiler ise uzun yıllar sonra gerçek adıyla bir pasaport aldığı ve önümüzdeki dönemde Türkiye‘ye gitmeye hazırlandığı yolunda.