Fransa ‘canavar’a teslim
Orman yangınında 6 bin 800 hektar alan küle döndü. Tahliye edilenlerin sayısı 10 bine yükseldi, 17 ev yandı. (Fotoğraf: İHA)

Haber Merkezi

Fransa'da yangınların pençesinde… Ülkede 1000'den fazla itfaiyeci, 7 bin hektara yakın orman alanının kül olmasına yol açan dev yangını söndürmek için bütün güçleriyle çabalıyor. Bordeaux kenti yakınlarında çıkan orman yangını, bazı yerleşim alanlarına da sıçradı ve 10 bin kadar insanın evlerinden kaçmasına yol açtı.

Sivil güvenlik sözcüsü Alexandre Jouassard, Gironde yangınında alevlerin hızla ilerlediğini, her geçen dakika 10 futbol sahasından büyük alanın alevlere teslim olduğunu, yangın söndürme ekiplerinin karadan ve havadan alevlere müdahale ettiğini ifade etti. İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Gregory Allione ise "Bu bir dev, bir canavar" dedi. Şiddetli rüzgârlar ve hava sıcaklığının da çok yüksek olması söndürme çalışmalarını zorlaştırıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avusturya, Almanya, Yunanistan, Polonya ve Romanya'nın yangınla mücadele için yardıma geldiklerini açıkladı ve "Avrupa dayanışması görev başında" diye tweet attı.

Ülkenin başka yerlerinden bölgeye takviye itfaiye birlikleri gönderildi, Avrupa'nın farklı yerlerinden destek geleceği açıklandı. Bu yaz birçok Avrupa ülkesi Fransa gibi büyük orman yangınları, rekor düzeyde hava sıcaklıkları ve kuraklıkla karşı karşıya. Portekiz ve İspanya'da 1000'den fazla ölümün sıcakla bağlantılı olduğu açıklandı. İngiltere'de önümüzdeki bir kaç gün içerisinde hava sıcaklıklarının 37 dereceye kadar çıkacağı açıklanarak ‘sarı alarm’ uyarısı verildi. Yetkililer sıcakların sağlık, ulaştırma hizmetleri ve çalışma koşullarını etkileyebileceğini söyledi. Almanya'da Ren nehri üzerinden yapılan taşımacılığın su seviyesindeki düşüş nedeniyle sekteye uğramaya başladığı bildirildi.