Fransa'da devletin pandemi sırasında şirketlere dağıttığı yardımları paravan şirketler üzerinden Türkiye ve Çin'e yollayarak 'aklayan' çete çökertildi. Çetenin Türkiye doğumlu 41 yaşındaki lideri tutuklandı.

Fransa'da 12 milyon Euro'luk pandemi yolsuzluğu: Çetenin Türkiye doğumlu lideri gözaltında

Fransa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi sırasında hükümetin dağıttığı kısmi işsizlik yardımlarından 12 milyon Euro’yu paravan şirketler üzerinden Türkiye ile Çin'e göndererek aklamakla suçlanan 11 kişilik bir çete çökertildi.

Artı Gerçek’in aktardığına göre, savcılık, çetenin lideri olduğu belirtilen Türkiye doğumlu 41 yaşındaki bir kişinin Orne kasabasındaki evinde gözaltına aldığını duyurdu.

ÇETE ÜYELERİNİN MAL VARLIKLARINA EL KONULDU

Savcı Philippe Astruc'un konuya ilişkin basın açıklamasında, söz konusu çetenin yardımları Fransız inşaat şirketleri üzerinden Türkiye veya Çin'deki banka hesaplarına yolladığı, söz konusu paranın sonradan nakde çevrilebilmesi için özellikle araç veya mücevher dükkanı alımı için kullandığı belirtildi.

Açıklamada, pandemi yardımlarından "sahte ve karşılıksız faturalarla bazen yüz binlerce Euro’nun Fransa'daki paravan şirketler üzerinden" yollandığı belirtildi. 12 milyon Euro’nun 2 milyonluk kısmının çete üyelerinin mal varlıklarına el konularak geri alındığı da açıklandı.

'SUÇ ÖRGÜTÜ KURARAK PARA AKLAMA' SUÇLAMASI

Savcılık açıklamasına göre, iki yıldır devam eden soruşturma kapsamında 41 yaşındaki Türkiye doğumlu bir erkek, Orne kasabasındaki evinde gözaltına alındı. Çetenin lideri olduğu belirtilen ve daha önceden sabıkası bulunmayan bu kişi tutuklu yargılanmak üzere cezaevinde tutulurken, 5 Ekim gününde de yolsuzluğa karışan Fransa merkezli inşaat şirketlerinden 10 kişi gözaltına alındı.

"Organize bir suç örgütü kurarak para aklama" suçlaması yöneltilen bu kişilerin bazılarının sabıkasının bulunduğu ve adli kontrol altında tutulduğu belirtildi.

Pandemi sırasında Fransa hükümeti hem şirketlerin cirosuna göre mali yardım yapmış, hem de çalışanların maaşlarının ciddi bir kısmını ödemişti.