Fransa’da 15 yaşın altındaki bir çocukla cinsel ilişkiyi ‘tecavüz kabul eden ve sorumlularına 20 yıla kadar hapis cezası veren yasa parlamentoda kabul edildi.

Fransa'da 15 yaş altı çocuk çocuklarla cinsel ilişki 'tecavüz' olarak tanımlandı

Fransa’da parlamento, çocuklara yönelik cinsel saldırı suçlarına ilişkin tarihi bir yasa geçirdi.

Önceden rıza yaşının 15 olduğu Fransa'da, mahkeme tecavüz davalarında savcılar cinsel ilişkinin rıza dışı gerçekleştiğini kanıtlamak zorundaydı. Yeni çıkan yasayla birlikte mahkemede artık 15 yaş altındaki çocuklarla cinsel ilişki tecavüz olarak tanımlanacak.

Reuters'in aktardığı habere göre, Fransız Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti Ulusal meclise çıkarılan yasayla ilgili bir konuşma yaparak, “Bu, çocuklarımız ve toplumumuz için tarihi bir yasadır” dedi.

Moretti ayrıca, "Saldırgan yetişkinlerden hiçbiri, 15 yaşından küçük bir çocuğun rızasını talep edemez" diye de ekledi.

Fransa parlamentosu Twitter'da yaptığı açıklamada, tasarının lehine oylamanın son okumasında kararın oybirliği ile alındığının altını çizdi.

18 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARLA ENSEST İLİŞKİ TECAVÜZ KABUL EDİLİYOR

Bazı milletvekillerinin, 15 yaşının altında biri ve kendisinden birkaç yaş büyük birinin yaşayabileceği rızaya dayalı ilişkilerin de suç olarak görünebileceğine ilişkin endişesi sonucu, yasaya bu konuda bir bir madde eklendi. Fakat madde, cinsel saldırı durumlarında geçerli olmayacak.

Söz konusu yasaya göre ayrıca, 18 yaşın altındaki bir çocukla ensest cinsel ilişki de tecavüz olarak kabul ediliyor.

Fransa’da cinsel saldırı yasaları ilk olarak 2018’de sertleşmeye başlamış ve birçok kişi ilk yasaların ardından ciddi hapis ve para cezalarına çarptırılmıştı.

Yasa kapsamında bazı istisnalar bulunuyor. 15 yaşın altında biriyle cinsel ilişki yaşayan kişinin partneriyle arasındaki yaş farkı düşükse, bu eylem tecavüz kabul edilmeyecek. Bunun yanında yetişkinlerin, 18 yaş altında bir akrabasıyla girdiği her türlü cinsel ilişki iki tarafın rızası dahilinde de olsa tecavüz kabul edilecek. Her iki partner 18 yaşın altındaysa ve aradaki yaş farkı 5'ten düşükse, bu ilişki de yine tecavüz kapsamına alınmayacak.

FAUCAULT’NUN DA 1977’DE RIZA YAŞININ KALDIRILMASINA YÖNELİK DİLEKÇE VERDİĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

Ünlü Fransız flozof Michel Foucault'nun 1960'lardın sonunda Tunus'ta yaşadığı dönemde Arap erkek çocuklarıyla cinsel ilişki yaşadığı iddiası, Fransa’da ve dünyada geniş yankı uyandırmış, 1984 yılında hayatını kaybeden ünlü düşünürü arkadaşı Guy Sorman Sunday Times gazetesine yaptığı açıklamada ‘pedofil bir tecavüzcü’ olarak nitelemişti.

Olayların hemen akabinde ise Foulcault’un 1977 yılında cinsel ilişkide rıza yaşının kaldırılmasına yönelik dilekçe verdiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu yasanın çıkmasına yönelik ayrıca Louis Aragon, Jean-Paul Sartre, Jacques Derrida, Louis Althusser, Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Gilles Deleuze gibi entellektüeller de dilekçe vermişti.