Fransa’da AB dönem başkanlığı krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa, Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını altı aylığına devraldı. Fransa hükümetinden yapılan açıklamada, dönem başkanlığının sloganı olarak, "yükseliş, güç, aidiyet" ifadelerinin seçildiği belirtildi. Fransa, AB dönem başkanlığını yürütürken aynı zamanda seçimlere gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu 10 Nisan'da, ikinci turu 24 Nisan'da yapılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni yılda "2022 yılı AB için dönüm noktası olmak zorunda" mesajı verirken AB dönem başkanlığını, seçimlerde lehine kullanacağı yönünde eleştirildi.


'NİSAN SEÇİMİNDE FİİLİ LİDER POZU VERECEK'

Macron, Fransa dönem başkanlığının öncelikli hedefleri olarak, iklim koruma ve dijitalleşmeye işaret etti, Avrupa egemenliğinin güçlendirilmesi ve asgari ücret konularının da gelecek 6 aylık süreçte gündemde olacağını vurguladı. Konuşmasında, AB'nin Covid-19'la mücadelesini öven Macron, "Fransa için ilerlemeye olan tam bağlılığıma güvenebilirsiniz" dedi. Cumhurbaşkanı adayları ise Macron'un AB dönem başkanlığını oy kazanmaya çalışmak için kullanacağını ve Fransa'nın dönem başkanlığının ertelenmesi gerektiğini savundu. Cumhuriyetçi partiden sağcı rakibi Valerie Pecresse "Bu bir hata. Fransa'nın değil kendi çıkarları için yapıyor" tepkisi verdi.

Fransa merkezli haber ajansı AFP de dün "Macron seçim yaklaşırken AB'nin dizginlerini eline aldı" başlıklı bir yazı yayımladı. Yazıda, "Fransa, AB dönem başkanlığını devralarak Macron'a nisan ayındaki seçimlerde AB'nin fiili lideri olarak poz verme şansı verdi. Macron dört yıl boyunca dönemin Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e dinamik bir yardımcı gibi hizmet ederken Avrupa entegrasyonunun motoru olma hırsını hiçbir zaman gizlemedi" yorumu yer aldı.
Fransa'nın 13'üncü kez üstlendiği dönem başkanlığı sırasında 17-18 Şubat'ta Brüksel'de AB-Afrika Zirvesi de düzenlenecek. Fransa'nın ardından AB dönem başkanı 1 Temmuz 2022'den itibaren Çekya olacak.

***

G7 dönem başkanı Almanya

Almanya yeni yılla birlikte G7 ülkelerinin dönem başkanlığını bir yıllığına devraldı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz başkanlığında 26-28 Haziran tarihleri arasında Bavyera Alpleri’nde G7 Zirvesi yapılacak. G7 üyesi ülkeler ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’nın katılacağı zirvede pandemiyle mücadele, iklim krizi, bölgesel strateji ve güvenlik konuları ele alınacak. G7 ülkelerinin dönem başkanlığını en son İngiltere üstlenmişti.