Fransa solu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday gösterilmesi yönündeki tüm çağrılara rağmen uzlaşamıyor. Nisan’da yapılacak seçimler öncesi sol partiler arasındaki görüş ayrılıkları da giderek derinleşiyor.

Fransa'da aday tartışması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da 10 ve 24 Nisan tarihlerinde iki tur olarak yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülke solunun göstereceği aday tartışma konusu. Sol partilerin ortak aday çıkarması hedefiyle bir dizi aktivistin kurduğu “Halkın İlkesi” platformu, aday oylamasının sonuçlarını paylaştı.

27 Ocak’tan bu yana 392 bin 738 seçmenin çevrimiçi katıldığı oylama, Christiane Taubira’nın zaferiyle sonuçlandı. 2012’de François Hollande hükümetinde Adalet Bakanı olarak görev yapan 69 yaşındaki Taubira, oylama sonuçlarının açıklanmasının ardından sol partilere ittifak çağrısında bulundu. Ancak görüş ayrılıkları bulunan sol adaylardan olumlu bir yanıt alamadı.


DESTEK ÇAĞRISINI ADAYLAR REDDETTİ

30 Ocak akşamı açıklanan oylama sonuçlarına göre, Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Yeşiller Partisi’nin (EELV) adayı Yannick Jadot, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Hareketi’nin lideri Jean-Luc Melenchon oylamada aradığı desteği bulamadı. "Nouvelle Donne" partisinin kurucusu Pierre Larrouturou ve aktivistler Charlotte Marchandise ile Anna Agueb-Porterie’nin de yarıştığı oylamada, en çok oyu eski Adalet Bakanı Taubira’nın aldığı açıklanırken oy oranları paylaşılmadı. Adalet Bakanlığı döneminde Radikal Sol Parti’nin desteğini alan Taubira, oylama sonrası yaptığı açıklamada "Biz birleşik ve ayağa kalkan bir sol istiyoruz, çünkü sol ideallere bağlıyız" dedi. Toplumun "daha adil ve dayanışma içinde olması" için çalışacaklarını belirten Taubira, "Ortak kaderimiz birlik olmayı gerektiriyor" diyerek diğer sol adaylara da görüşmeleri sürdürme çağrısında bulundu. Diğer sol adaylar Hidalgo, Jadot ve Melenchon ise oylama sonuçlarını tanımadıklarını açıkladı.

HİÇBİR SOL ADAY TEK BAŞINA KAZANAMIYOR

Ancak ülkede sol adayların hiçbiri seçimlerde tek başına çoğunluk sağlayacak desteğe sahip değil. ABD merkezli basın kuruluşu Politico’nun yaptığı ankete göre, ülkede sol adaylar arasında en çok desteğe sahip isim yüzde 10 oy oranıyla LFI lideri Melenchon. Taubira ise yüzde dört oy desteğine sahip. Ülkede yapılan seçim anketlerine göre ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, muhafazakar aday Valérie Pécresse ve iki aşırı sağcı siyasi figür, Marine le Pen ile Eric Zemmour ilk dört sırada yer alıyor. Ankete göre, Melenchon seçimlerde aday olması halinde beşinci olabiliyor.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI İTTİFAKI ENGELLİYOR

Ülkede sol partiler arasında Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğinden ekonomik reformlara dek bir dizi görüş ayrılığı mevcut. Yeşiller lideri Yannick Jadot ve Sosyalist Partili Anne Hidalgo, partileri arasındaki geleneksel ittifaka rağmen seçimlerde ortak aday çıkarılmasını reddediyor. Jadot, en son 29 Ocak’ta Lyon’da yaptığı bir seçim mitinginde önceliklerinin "iklim krizi" olduğu mesajını verdi. “Yarının Fransa’sı geçmişin enerjilerinden kurtulmalı” diyen Jadot, toplumdaki sosyal adaletsizliği gidermek için ise yoksullara ayda 920 avro ödenmesini önerdi.

Ortak aday gösterilmesine karşı çıkan bir diğer aday LFI hareketi lideri Melenchon ise "Asgari ücreti yükseltmek, emeklilik yaşını 60’a indirmek ve şirketlerin vergilerini artırmak" vaatlerinde bulunuyor. Fransa Komünist Partisi’nin Genel Sekreteri Fabien Roussel de diğer sol partilerle görüş ayrılığı yaşadığı AB ve NATO üyeliği konusunda keskin tutumunu koruyor, her iki birlikten de çıkılması gerektiğini savunuyor.

Açıklanan oylamaya göre, solun ortak adayı olması istenen Taubira ise 2013’te cinsiyetler arası evlilik eşitliği yasasının kabul edilmesini sağlayan çalışmalarıyla hatırlanıyor. Taubira, 2002 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olmuş ancak oyların yüzde 2,3’ünü almasına rağmen ülkenin "ilk siyah kadın cumhurbaşkanı adayı" olarak anılmıştı. Taubira, görevi döneminde kadın haklarını içeren reformları hayata geçirmesiyle de kamuoyunda takdir kazanmıştı.