Fransa'da akaryakıt ve petrol rafinerileri işçilerinin 2 haftadır sürdürdüğü greve, nükleer santral çalışanları da katıldı. Nükleer santrallerde çalışanlar, maaşlarına yüzde 5'lik brüt artış talep ederek iş bırakma eylemi başlattı.

Fransa'da akaryakıt grevi nükleer santrallere de sıçradı: İşçiler iş bıraktı
Fotoğraf: AA

Fransa'da büyük enerji şirketleri TotalEnergies ve ExxonMobil'de çalışan işçiler, solcu CGT sendikasının işverenlerle maaş zammında anlaşılamaması üzerine 2 haftadır grevlerini sürdürürken maaşlarına yüzde 5'lik brüt artış talep eden nükleer santral çalışanları da greve katıldı. Bakımdaki 6 reaktörde de çalışmalar durduruldu.

Sendika Temsilcisi Franck Redondo, halkın sıkıntı yaşamaması için sağlık ve kamu hizmetlerinin elektrik kesintisinden etkilenmeyeceğini garanti ettiklerini, yalnızca büyük şirketlere yönelik olumsuz sonuçlar olabileceğini belirtti.

Ülkenin ana enerji sağlayıcısı EDF'nin ise krizin tırmanmaması adına kasımda maaşlar üzerinde yapacağı düzenlemeyi erkene alacağı ifade ediliyor.

Öte yandan, TotalEnergies çalışanları, eylül sonunda başlattıkları greve, dün şirket yönetimi ve sendika temsilcilerinin bir araya gelmesine rağmen bir sonuç çıkmadığı gerekçesiyle devam kararı aldı.

PETROL İŞÇİLERİ DE GREVDE

Fransa'da TotalEnergies'e ait 6 rafinerinin 3’ünde, ülkenin en büyük işçi sendikası CGT'nin geçen ay sonunda, işe alımların durdurulmasını protesto etmek ve maaşlarda yüzde 10 artış talebiyle gittiği greve, Amerikan petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisinin çalışanları da katılmıştı.

Grevlerin yayılması üzerine ülkede benzin istasyonlarının önemli bir kısmında akaryakıt sıkıntısı başladı.

Birçok yerde uzun benzin kuyrukları görülürken, bazı bölgelerde akaryakıt satışına litre sınırı getirilmişti.

Hükümet, sendikalara, şirketlerle uzlaşma yoluna gitmesi konusunda çağrı yapmış, aksi durumda yaptırıma gitme tehdidinde bulunmuştu.

AA