Fransa’da halk, hükümetin akaryakıt fiyatlarına getirdiği ek vergilere karşı tepkili. Sosyal medya üzerinden ‘Sarı Yelekliler’ ismiyle bir araya gelen 124 bin kişi sokaklara döküldü

Fransa’da akaryakıt zammı direnişi: Sarı yelekliler sokakta

Fransa’da halk, hükümetin akaryakıt fiyatlarına koyduğu ek vergileri tepkiyle karşıladı. Fransız İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülke çapında iki bin farklı noktada 124 bin kişinin akaryakıt zammına karşı eylemlere katıldığı ifade edildi. Mazot ile ısınan köy ve kasabalarda yaşayan halk, “Bu kış pahalı ısınacağız”, “Bu ek vergilerin kabul edilmesi mümkün değil” derken, işlerine özel araçlarıyla gitmek zorunda kalan çalışanlar da akaryakıta konulan ek vergilerden memnun olmadıklarını dile getirdi. Fransa’da sosyal ağlardan örgütlenen binlerce kişi , cumartesi günü ülke çapında protestolar yapılması ve sokak barikatları kurulması için çağrı yapmıştı. Protestolara yüksek akaryakıt fiyatları sebep olmuştu. Sarı reflektörlü yelekler, direncinin simgesine dönüştü.

Polis şiddetle bastırmaya çalışıyor
Ülke çapında iki bin farklı noktada gerçekleştiren eylemlerde, Göstericilerden biri, arabanın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Toplam 16 kişi de ülke genelindeki protestolarda polis saldırısı nedeniyle yaralandı. Fransız içişleri Bakanı Christophe Castaner, ülkenin güneydoğusunda bulunan Savoie bölgesinde, 50 yaşındaki bir kadın göstericinin bir arabanın çarpması sonunu hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yoksulların sırtından “yeşil aklama”
Libération’a gazetesi, akaryakıt zammının yanlış bir yol olduğunu şu sözlerle ifade etti; “Hükümet, özel araçlarını kullanmaktan başka şansları olmayan insanların burunlarından soluduğunu hesaba katmadı. Başbakan bu önlemle siyaseti daha da çevre dostu yapma vaadini de tutmamış oluyor. Bizim hesabımıza göre vergi gelirlerinin sadece yüzde 25’i ekolojik değişime ayrılıyor. Demek ki burada bir dolap çevriliyor. Evet doğru, vergiyle benzin tüketimini azaltmak önemli. Ama yükü en çok yoksulların sırtına yüklemek adil değil. Çevre vergisi bir öfke objesine dönüşmeden farklı düşünmeyi öğrenmeliyiz”

***

Neden sarı yelek?

Bu hareketin başlamasında Priscillia Ludosky adlı Fransız kadının akaryakıt fiyatlarına yapılan zammı protesto eden imza kampanyası etkili oldu. 29 Mayıs'ta başlayan imza kampanyasına yaklaşık 870 bin kişi katıldı. Sosyal medya üzerinden büyüyen "tepki hareketi" daha sonra 'Sarı Yelekliler eylemi'ne dönüştü. Fransa’da güvenlik için araçlarda bulunması mecburi olan fosforlu sarı yeleklerin, arabaların ön camına konulması hareketi desteklemek anlamına geldi. Sarı Yelekliler, her yaştan ve siyasi görüşten kişileri kapsayan ülke çapında dev bir protesto hareketine dönüştü. Dün bu eyleme katılanların, sadece akaryakıt zammını değil, Fransa’daki hayat pahalılığını da protesto ettiklerini belirtiyor.