Fransa’da, "Incredible Gypsy Weddings” adlı evlilik programında ‘gelin adaylarının’ bekâretlerini kanıtlamaları istenen ‘bekâret testi’, Vatandaşlık Bakanı Marlene Schiappa tarafından kınandı. Schiappa programla ilgili, “Bekâret testini evlenme zorunluluğu olarak sunan bu tür ‘reality show'a hayır!” diyerek tepki gösterdi.

Fransa’da bir evlilik programında ‘bekâret testi’ yapılmasına hükümetten kınama geldi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da "Incredible Gypsy Weddings" adlı evlilik programında kadınlara yapılan 'bekâret testi' ülkede geniş yankı uyandırdı.

Programda evlenecek kadınlara, ‘bekâret mendiliyle’ test yapılmasına hükümet tepki gösterdi.

Fransa Vatandaşlık Bakanı Marlene Schiappa, gelinin evlilik gerçekleşmeden hemen önce kadın akrabalar tarafından muayene edildiğini gördüğünü söyledi.

Schiappa, söz konusu programla ilgili, Bekâret testini evlenme zorunluluğu olarak sunan bu tür ‘reality show hayır!” diyerek sosyal medyadan kınama yayımladı.

BBC'nin aktardığına göre, Fransa’da TFX isimli kanalda yayımlanan "Incredible Gypsy Weddings" adlı reality show, Perpignan şehrinin güneyinde yaşayan Katalan Roman topluluğunun evlilik ritüellerini konu alıyor.

Şubat ayında yayımlanan özel bir yayında, bu törenlerin evlilik öncesi kadınların, bekâretlerini test etmeleri gerektiği üzerinde duruluyor. Bununla ilgili evlenecek kadına bekaret testi yapan kadınlardan biri, “Bu yatakta özel eğitim almış bir kadın, Naomi'nin kızlık zarının direncini hassas bir mendille test ediyor. Mendil töreni atalardan kalma ve kaçınılmazdır. Naomi'nin cinsel ilişkileri varsa, düğün iptal edilecektir” diye konuşuyor.

KADINA YASAK, ERKEĞE AYRICALIK

Programdaki diğer bir sahnede ise erkeğin ailesinden bir kadın, söz konusu testlerin gelenekleri için çok önemli olduğunu belirterek, “Bu eylemlerin hepsi ailenin erkek çocuğu için yapılıyor. O yüzden aldığı kadının bakire ve çok güzel olduğu bilinsin diye yapılıyor” dedi.

Erkeklerde de böyle bir adetin olup olmadığı üzerine sorulan soruya kadın, “İşler böyle yürümüyor. Erkeklerin evlenmeden önce partilere gidip başka kadınlarla tanışmaması durumunda bunu özleyeceğini ve kaçıracağını düşünüyoruz" yanıtını verdi.

Bakan Schiappa durumla ilgili, programda uygulanan şeylere çok sinirli olduğunu belirterek, "Cumhuriyet evliliğimizin tüm kurumu, herhangi bir uygun yorum yapılmadan ayaklar altına alındı. Çünkü Ulusal Meclis, sadece bekâret testlerini yasaklayan ve her iki eşin bir evliliğe rıza göstermesini sağlayan bir yasaya oy verdi” açıklamasını yaptı.

Fransa’da özellikle Müslüman topluluklarında yaygın bir yöntem olan bekâret testine ilişkin bakanlık, sert yasalar çıkarmaya başladı ve söz konusu testin bir ihlal olduğunu dile getiriyor.

Ayrıca Fransa’daki yasalar, doktorların herhangi bir şekilde kadınlara bekâret testi yapmasını da topyekün yasaklıyor.

BEKÂRET TESTİ YAPAN DOKTORLARA HAPİS CEZASI

Meclis tarafından oylanan yasayla, ‘bekâret sertifikası’ veren doktorlar bir yıl hapis ve 15 bin avro para cezasıyla cezalandırılıyor.

Kadınların rızasıyla bile testi yapan doktorlar yasaya göre tecavüz soruşturmasına tabi tutuluyor.