Fransa’da bugün ülke tarihinin en önemli grevlerinden biri düzenleniyor. Çok sayıda tren, metro ve uçak seferleri yapılmayacak, okulların yüzde 65’i kapanacak. Ülkede hayatı durduracak grevin gerekçesi ise Macron hükümetinin emeklilik reformu

Fransa’da grev vakti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla çok sayıda çalışan bugün greve başlıyor.

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor. Emeklilik reformuna karşı çıkan yüz binlerce kişi yarın ülke genelinde gösteriler düzenleyecek. Paris’te bugün Gare de l’Est tren garında toplanacak eylemciler, Nation Meydanı’na kadar yürüyecek.

GREVE KİMLER KATILIYOR?

Paris ve çevresinde toplu taşımayı üzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları greve katılıyor.

ULAŞIM DURACAK

Grevler kapsamında ülke genelindeki okulların yüzde 65’i kapalı olacak, Paris’te 16 metro hattının 11’i sefer yapmayacak, 5’inde ciddi aksamalar yaşanacak. Hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı iptal edilirken, diğer tren seferlerinin yüzde 97’si yapılmayacak. Ayrıca Air France’ın ülkedeki uçuşlarının yüzde 30’u iptal edildi. En son 1995’te yapılan grev 3 hafta sürmüştü, emekçilerin haklı isyanı hayatı felç etmişti.