Fransa'da grev zincirine metro çalışanları da dahil oldu

​Fransa'da çalışma yasasında yapılacak olan değişikliğe yurt genelinde gösterilen tepkiler grevlerle sürüyor. Bu sabah itibariyle Paris'teki metro çalışanları da greve katıldı.

Banliyö trenleri çalışanları ile beraber liman işçilerinin de katıldığı grev eylemlerinde fitili rafineri, nükleer santral işçileri ateşlemişti. Rafinerideki üretimin durma noktasına gelmesinden dolayı ülke genelinde akaryakıt satışlarında büyük sıkıntılar çekilmiş, istasyonlarda uzun kuyruklar oluşmuştu. Bu sebeple Fransalılar işlerine giderken çözümü toplu taşımada bulmuşlardı.

Yaşamı durma noktasına getiren eylemin bir yenisi ise bugün sabah saatlerinde metro çalışanları tarafından gerçekleştirildi. Tamamen durdurulmayan metro seferleri, sendika tarafından alınan kararla gün içerisinde oldukça seyrek çalışır hale getirildi.

GÜNDEMDEKİ ÇALIŞMA YASASI NELERİ KAPSIYOR?

* Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.

* Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor. Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.

* Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.

* İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.