Fransa'da Interpol Başkanı Tümgeneral Ahmed Nasser al-Raisi hakkındaki işkence iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Fransa'da Interpol Başkanı hakkındaki işkence iddiaları ile ilgili soruşturma başlatıldı

Paris mahkemesinin araştırma yargıçları, Interpol Başkanı Birleşik Arap Emirlikleri'nden Tümgeneral Ahmed Nasser al-Raisi hakkındaki işkence iddiaları ile ilgili soruşturma başlattı.

Euronews’teki habere göre, iki İngiliz vatandaşı Matthew Hedges ve Ali Issa Ahmed'in avukatları al-Raisi Interpol'e başkan seçilmeden önce Birleşik Arap Emirlikleri'nde tutuklanan müvekkillerinin Paris Mahkemesi'nde İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar ve Savaş Suçları Özel Adli Birimi'ne delillerini sunacağını açıkladı.

İki davacı ekim ayında evrensel yargılama prensibi kapsamında Paris mahkemesi savcıları nezdinde al-Raisi aleyhine dava açmıştı. Ocak ayındaysa doğrudan yargıçlar nezdinde soruşturma açılması için adli şikayette bulunmuştu.

Başvuru yapıldığı sırada yeni başkan Interpol'ün merkezinin yer aldığı Fransa'nın Lyon şehrinde bulunuyordu.

HAKKINDAKİ İDDİALARA RAĞMEN BAŞKAN SEÇİLMİŞTİ

Al-Raisi hakkındaki işkence ve keyfi tutuklamalarda rol oynadığı iddialarına rağmen kasım ayındaki genel kurulda başkan seçilmişti.

Hedges, 2018 yılında casusluk suçlamasıyla 7 ay tutuklu kaldığı sırada Birleşik Arap Emirlikleri'nde doktora eğitimi alıyordu. Hedges tutukluluğu sırasında işkenceye maruz kaldığın ve zaman zaman tek kişilik hücrede tutularak avukatına erişiminin engellendiğini belirtiyor.

Ahmed de 2019 yılında Asya Kupası futbol turnuvasına katıldığı sırada güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve işkenceye maruz kaldığını belirtiyor.

Davacıların avukatı Rodney Dixon, Fransız kanunlarına göre açılmış bir soruşturma sırasında al-Raisi bir dahaki sefere Fransa topraklarına girdiği zaman sorgulanmak için tutuklanabileceğini açıkladı.