Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformunun geri çekilmesi için düzenlenen genel grev başladı. Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve onlara tanınan ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor

Fransa'da Macron'un emeklilik reformuna karşı genel grev başladı

Fransa'da emeklilik reformunun geri çekilmesi için düzenlenen genel grev başladı. Grev nedeniyle ülkede ulaşım başta olmak üzere birçok alanda sıkıntı yaşanıyor.

Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP ve Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla süresiz greve gitti.

GREVE KİMLER KATILIYOR?

Paris ve çevresinde toplu taşımayı üzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France’ın çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanları, öğrenciler, postane çalışanları, memurlar, avukatlar, tarım çalışanları, ambulanslardaki görevli sağlık ekibi, taksi şoförleri, öğretmenler, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF çalışanları, nakliye şoförleri, hastanelerin acillerinde çalışanlar, Fransız otomobil markası Renault ve rafineri çalışanları greve katılıyor.

fransa-da-genel-grev-basladi-657679-1.

ULAŞIM DURACAK

Grevler kapsamında ülke genelindeki okulların yüzde 65’i kapalı olacak, Paris’te 16 metro hattının 11’i sefer yapmayacak, 5’inde ciddi aksamalar yaşanacak. Hızlı tren seferlerinin yüzde 90’ı iptal edilirken, diğer tren seferlerinin yüzde 97’si yapılmayacak. Ayrıca Air France’ın ülkedeki uçuşlarının yüzde 30’u iptal edildi. En son 1995’te yapılan grev 3 hafta sürmüştü, emekçilerin haklı isyanı hayatı felç etmişti.

fransa-da-genel-grev-basladi-657680-1.

MACRON'UN EMEKLİLİK REFORMU

Fransa'da onlarca farklı emeklilik sistemi bulunuyor ve Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor.

Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

Fransa'da son on yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilse de Fransa OECD içindeki zengin ülkeler arasında en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri.

Yeni sistem, emeklilikte en avantajlı gruplar arasında yer alan denizciler, hukukçular ve opera sanatçılarının bazı avantajlarını ellerinden alacak.

64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Fransa gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 14'ünü emekliliğe harcıyor. Bu dünyadaki en yüksek oranlardan biri. OECD verilerine göre Türkiye'de aynı oran yüzde 7,7.

Macron, Fransa'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle reform yapmanın kaçınılmaz olduğunu iddia ediyor.

Metro işçileri ise on yıllar önce mücadele ederek kazandıkları ve uzun saatler yer altında çalışmanın karşılığı olarak gördükleri erken emeklilik haklarını kaybetmek istemiyorlar.

fransa-da-genel-grev-basladi-657681-1.

Kaynak: Anadolu Ajansı, BBC Türkçe