Fransa’da Müslüman Federasyonları ve bazı camiler, Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrılarını kınadı. Açıklamada, "İslam dini popülist bir söylemin aracı haline getirilemez" denildi.

Fransa’da Müslüman Federasyonları ve bazı camilerden Fransız ürünlerini boykot çağrılarına kınama

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da Paris Büyük Camisi, Liyon Büyük Camisi, Saint Denis De La Reunion Büyük Camisi, Fransa Müslümanlar Birliği, Fransa Antiller ve Komor Adaları Afrikalı Müslüman Birlikleri Federasyonu ve Paris Müslüman Birlikleri Koordinasyonunun ortak imzasıyla Fransa’da yaşanan şiddet olaylarına ilişkin bir basın açıklaması yapıldı.

Paris Büyük Camisinde yapılan basın açıklamasında, “din adı altında ifade bulan terörizm ve şiddetin her şeklinin” kınandığı belirtilerek “İslami terörün tüm mağdurlarına koşulsuz desteğimizi ve en derin empati duygularımızı ifade ediyoruz” açıklamasına yer verildi.

FRANSIZ ÜRÜNLERİNİ BOYKOT ÇAĞRILARI DA KINANDI

İslam dininin politik, diplomatik ve ticari amaçlarla araçsallaştırılmasının da kınandığı metinde, “İslam, genellikle felaket sonuçları olan popülist bir söylemi harekete geçirme aracı değil, bir dindir” diye açıklandı.
Fransız ürünlerinin boykot edilmesi türünden çağrıların da haksız bulunarak kınandığı metinde, bu tür çağrıların İslam savunusundan başka amaçlara hizmet eden politik manipülasyonlara dayandığı ve mesnetsiz bulunduğu ifade edildi.

“LAİKLİK FRANSA’DA FARKLI DİNLERİN YEŞERMESİNİ SAĞLAYAN TEMEL BİR DEĞERDİR”

Fransa’da basının özgür olduğu belirtilen metinde, “Fransa Cumhurbaşkanı da dahil hiçbir politikacı, basını, bir karikatürü yayınlamaya veya yayınlamamaya zorlayamaz. Kuvvetler ayrılığı, demokratik çerçevemizin ayrılmaz bir parçasıdır” ifadelerine yer verildi.

Yabancı yetkililerin cinayet çağrılarının da kınandığı metinde laikliğe ilişkin de, “Laiklik, İslam dahil tüm farklı dinlerin Fransa’da gelişmesine olanak sağlayan temel bir değerdir. Fransa’da bizlerin ‘devlet ırkçılığı’na ve ‘Müslüman’lara karşı nefrete’ maruz kaldığımızı iddia ederek, dindaşlarımızı, özellikle de gençlerimizi ve uluslararası kamuoyunu manipüle etmek isteyenleri kınıyoruz” diye belirtildi.