Fransa’da öfke: Sansür yasası kabul edilemez

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da güvenlik yasa tasarısının tartışmalı 24'üncü maddesinin parlamentoda kabul edilmesi üzerine bugün başkent Paris'te “Yasayı tanımıyoruz” denilerek miting düzenlenecek.

Paris'teki Trocadéro Meydanı'nda yapılacak mitinge gazeteci örgütleri, sendikaların yanı sıra insan hakları kuruluşları ve yurttaşlar katılacak. Yasa tasarısına karşı 17 Kasım'da Ulusal Meclis önünde yapılan eylemlerde iki gazeteci ile birlikte 33 kişi gözaltına alınmıştı.

SENATO'YA GELECEK

Parlamentoda kabul edilen 24'üncü maddeye göre, polislerin yüzleri veya kimlik görüntülerini yayınlayanlara 1 yıla kadar hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası verilecek. Bu madde, güvenlik güçlerine görev sırasında kameralar kullanarak insanları izleme, gösterilerde “drone” kameralar kullanma yetkisi de veriyor. Oylamada 24 milletvekili ret, 146 milletvekili kabul oyu kullandı. Söz konusu madde, Senato'dan da geçerse son bir kez daha parlamentonun onayına sunulacak.

ZORUNLU AKREDİTASYON

Polisleri ve güvenlik güçlerini kollayan bu madde basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve polis şiddetini artıracağı gerekçeleriyle eleştiriliyor. Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, güvenlik yasasına basın özgürlüğünü güvence altına alan madde ekleyeceklerini ancak gösterileri takip eden gazetecilerin zorunlu akreditasyon yaptırması gerektiğini söyledi.

Bunun üzerine, Fransa resmi haber ajansı AFP ile Le Monde, Le Point, Mediapart, Le Figaro ve BFM TV gibi ülkenin önde gelen medya kuruluşları gösterilerin takibini yapacak basın mensupları için akreditasyon başvurusu yapmayacaklarını duyurdu.