Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eşi Brigitte Macron'un okullarda yeniden üniforma giyilmesine olumlu bakması özellikle sol ve çevreci parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

Fransa'da okullarda "zorunlu üniforma" tartışması
Fotoğraf: AA

Fransa'da okullarda yeniden üniforma giyilmesi önerisi tartışmalara neden oldu.

Brigitte Macron, Le Parisien gazetesine verdiği ve çevrim içi versiyonu dün yayımlanan röportajda, "Öğrenciyken üniforma giydim, 15 yıl lacivert etek, lacivert kazak." ifadesini kullandı.

Üniformanın öğrenciler arasındaki farklılıkları sildiğine, zaman ve para tasarrufu sağladığına değinen Brigitte Macron, bu nedenle okulda üniforma giyilmesinden yana olduğunu dile getirdi.

Bu sözlerin, Ulusal Birlik (RN) partisinin okulda üniformayı zorunlu hale getirmek için bir yasa tasarısını tanıtmasından önce gelmesine sol ve çevreci milletvekillerinden tepki geldi.

Sol parti Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Thomas Portes, Twitter'da yaptığı paylaşımda, bugün RN'in okulda üniforma için yasa tasarısını tanıtacağının dün ise Brigitte Macron okulda üniforma giyilmesinden yana olduğunu söylediğine işaret ederek aşırı sağ ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'u destekleyenlerin "el ele yürüdüğünü" ifade etti.

Yeşiller (EELV) partili milletvekili Cyrielle Chatelain, aynı sosyal mecrada, Brigitte Macron'un RN'nin "gerici teklifini" desteklediğini ileri sürdü.

RN Milletvekili Roger Chudeau ise Twitter'da "Meslektaşlarımla birlikte bugün mecliste savunacağım (yasa tasarısı) önerisini destekleyen First Lady'ye teşekkür ederim." ifadelerini paylaştı.

Öte yandan, Fransa Eğitim ve Gençlik Bakanı Pap Ndiaye, 9 Ocak'ta kamu yayıncısı Franceinfo'ya yaptığı açıklamada, tüm öğrencilere üniforma giymeyi zorunlu hale getiren bir yasa tasarısına karşı olduğunu dile getirmişti.

60'lı yılların sonundan bu yana Fransa anakara topraklarında, kamu okullarında üniforma zorunluluğu bulunmuyor.

(AA)