Fransa’da yerel seçimlerin kaybedeni Cumhurbaşkanı Macron’un kurucusu olduğu iktidar partisi olurken, ülkedeki sol partiler ciddi seçim başarısı elde etti. Hükümet karşıtı protestoların düzenlendiği ülkede seçime katılım düşük kaldı

Fransa’da ‘Yeşil-Sol’ dalganın zaferi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da 22 Mart’ta yapılması planlanan ancak yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen yerel seçimlerin ikinci tur oylamasında, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un iktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM) hezimet yaşarken ülkedeki sol partiler kazanım elde etti.

LREM, sadece üç kentte belediye başkanı çıkarabildi. Başbakan Edouard Philippe, Le Havre’da girdiği yarışta yüzde 58,83 ile seçimi kazandı. Perpignan’da aşırı sağcı Marine Le Pen’in liderlik yaptığı Ulusal Birlik Partisinin (RN) adayı Louis Aliot, yüzde 52 oy alarak belediye başkanı seçildi.

SOL PARTİLER YÜKSELİŞTE

Yeşiller Partisi (EELV) bazı kentlerde Sosyalist Parti’nin (PS) de yer aldığı sol ittifakla seçimde zafer elde etti. Sol koalisyon adayı Michèle Rubirola, Marsilya’da zafer elde etti. Sol ittifak, Lyon, Bordeaux, Strazburg, Poitiers, Besançon’da da seçimi kazandı.

Başkent Paris’te ise Sosyalist Parti’nin (PS) adayı mevcut Belediye Başkanı Anne Hidalgo, oyların yüzde 48,7’sini alarak yeniden belediye başkanı seçildi. Sosyalist Parti eski lideri ve dördüncü kez Lille Belediye Başkanlığı’na aday olan Martine Aubry ise yalnızca 227 oy farkı ile dördüncü kez kazandı. Ülkenin kuzeyinde bulunan Tilloy-lez-Marchiennes’de ise Marie Cau ülkenin ilk trans belediye başkanı olarak tarihe geçti.


DÜŞÜK KATILIM

16,5 milyon seçmenin olduğu ülkede, sandığa gitmeyenlerin oranı tarihi rekorla yüzde 60 olarak açıklandı. Bu oran 2014’teki yerel seçimlerde yüzde 37,87 olarak gerçekleşmişti.

***

İkinci tura kaldı

Polonya’da da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu tamamlandı. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ilk turu önde bitirdi. İktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi’nin (PİS) desteklediği Duda yüzde 41, Sol, Liberal ve Yeşiller’in oluşturduğu Civic Platformunun (PO) desteklediği Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski yüzde 30 ile ikinci tura kaldı. Seçimde hiçbir aday yüzde 50 oya ulaşamadığı için 12 Temmuz’da ikinci tur yapılacak.