Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerine tepki göstererek, “Şiddet ve hatta nefret söylemleri var, bunlar kabul edilemez” dedi. Le Drian, Ankara'ya yönelik yeni yaptırım olasılığını gündeme getirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı: Erdoğan'ın şiddet söylemleri kabul edilemez

Fransa ve Türkiye arasında bir süredir devam eden gerilim, Fransa'da Ülkücü hareketin resmen yasaklanmasıyla yeniden alevlendi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ermenilerin yoğun yaşadığı Decines bölgesinde bulunan "Ermeni Soykırım Anıtı" üzerine sprey boya ile "RTE" ve "Bozkurt" yazılarak tahrip edilmesi sonrası Ülkücü hareketi yasaklama kararı almıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı ise alınan karara karşı en sert şekilde mukabele edileceğini açıklamıştı.

DW Türkçe'nin haberine göre, Europe 1 radyosuna gündemi değerlendiren Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron'a ve Fransa'nın İslamla ilgili politikalarına yönelik ifadelerini şiddet açıklaması olarak nitelendirdi.

AB KONSEYİ GEREKLİ ADIMLARI ATACAK

İki ülke arasındaki anlaşmazlık listesinin çok uzun olduğunu dile getiren Le Drian, "Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından artık rutin olarak ifade edilen, şiddet, hatta nefret beyanları var. Bunlar kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Hedef alınan ülkenin sadece Fransa olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, “Türkiye bu şekilde hareket etmekten vazgeçmediği takdirde 27 ülkenin devlet liderlerini bir araya getiren Avrupa Birliği Konseyi, Türk yetkililere karşı gerekli adımların atılacağı kararını almış durumda” dedi.

OLASI YAPTIRIMLAR GÜNDEMDE

Türkiye'ye yönelik yaptırımların uygulanabileceğini belirten Le Drian, “Masada hem baskı taktikleri hem de olası yaptırım takvimleri mevcut. Bu tür bir sonuca sürüklenmekten kaçınmak Türklerin elinde" açıklamasını yaptı.

İki ülke arasında Doğu Akdeniz gündemli başlayan gerilime, Ekim ayı içerisinde karikatür krizi de eklenmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan Fransız mevkidaşı Macron'u İslamofobi ile suçlamış ve akli melekelerini sorgulayıp Fransız mallarına boykot çağrısı yapmıştı.