Fransa’da peşe peşe gelen saldırılarla sarsılan halk, pandemi nedeniyle sokağa çıkma yasağının da uygulanması sonucu zor günler geçiriyor. Hükümet yetkilileri “Yeni saldırılar olabilir” uyarısında bulunuyor.

Fransa halkı saldırılar ve pandeminin ortasında kaldı: Olağanüstü hal devrede

Dış Haberler Servisi

Fransa’da ifade özgürlüğünü savunan Samuel Paty isimli öğretmenin öldürülmesinin ardından iki farklı saldırıyla sarsılan halk, hem pandemi nedeniyle uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasaklarıyla hem de yeni saldırıların yaşanması ihtimali nedeniyle olağanüstü hal koşullarına geri döndü. Güney kenti Nice’te iki gün önce bir cihatçı saldırganın Notre Dame Kilisesi’nde üç kişiyi bıçaklayarak öldürmesi ve hemen akabinde Avignon’da aşırı sağcı bir kişinin sokakta ateş açması sonucu yurttaşlar sosyal medya platformlarında can güvenliği taleplerini dile getirdi. Fransa hükümetinin pandemi kaynaklı günlük vakaların 50 bine ulaşarak rekor kırması nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağını devreye soktuğu için de halkın günlük ihtiyaçlara erişimde zorluk yaşaması bir diğer tepki çeken gelişme oldu.

‘PSİKOLOJİK SORUN’ GEREKÇESİ

Ayrıca, hükümet ve polis yetkililerinin, Nice’teki saldırıyı “terör saldırısı” olarak nitelendirirken, Avignon’da Kuzey Afrika kökenli genç bir esnafa silah doğrultan aşırı sağcı kişinin girişimini bu kapsama almaması da halkın tepkisini çekti. Cumhuriyet Savcısı Philippe Guemas, Avignon’da polislerce silahını bırakmadığı gerekçesiyle vurularak öldürülen şüphelinin üzerinde aşırı sağcı Kimlik Hareketi’ne ait “Avrupa’yı savun” yazılı yelek bulunduğunu duyursa da saldırgan “psikolojik bakımdan sorunlu olduğu” gerekçesiyle terör kapsamına alınmadı.

‘YENİ SALDIRILAR OLABİLİR’

Ülkenin ana akım medyası, halkın sosyal medya üzerinden Fransa hükümetine yönelik eleştirilerine genişçe yer verirken ülkede “yeni saldırılar olabileceği” iddialarına da yer verdi. Bu iddiaya referans olarak, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in sözleri gösterildi. Darmanin, RTL Radyosu’na yaptığı açıklamada, “Fransa’nın İslamcı ideolojiyle savaşta olmasından dolayı Fransa topraklarında yeni saldırılar olabileceğini” ifade etti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Nice’teki saldırının ardından kentteki asker sayısının 3 binden 7 bine çıkarıldığını duyurmuş, “Değerlerimiz, özgürlük anlayışımız ve inanç özgürlüğümüz yüzünden saldırıya uğradık. Asla teslim olmayacağız” demişti.