İklim krizine karşı mücadele eden kuruluşlar Emmanuel Macron yönetimine karşı açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Fransa hükümetinin iklim kriziyle mücadelede yetersiz ve başarısız olduğunu kabul etti. Kararda, “İklim kriziyle ilişkili olarak ekolojik hasar oluştuğu kabul edildi” denildi.

Fransa hükümeti ekolojik hasar vermekten mahkûm oldu: İklim krizinde bir ilk

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa’da faaliyet gösteren dört sivil toplum kuruluşunun Emmanuel Macron hükümetine karşı “İklim kriziyle mücadele kapsamında etkin faaliyet göstermememe” kapsamında açtığı davada karar açıklandı.

“Yüzyılın Davası” olarak nitelendirilen davada Paris İdari Mahkemesi, Fransa hükümetini suçlu buldu. Ortak Endişemiz (Notre Affaire à Tous), Nicolas Hulot Vakfı Greeanpeace Fransa ve Oxfam Fransa adlı iklim mücadelesi yürüten örgütlerin öncülüğünde açılan dava için başlatılan imza kampanyasına ülkeden 2.3 milyon kişi destek verdi.

ADALET YERİNİ BULMALI

Notre Affaire à Tous lideri Cécilia Rinaudo, mahkemenin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yıllarca süren mücadelenin ardından büyük bir zafer kazandık. Bu zafer, iklim krizinin yıkıcı etkileriyle hali hazırda karşı karşıya olan tüm insanlar için kazanılmış bir zafer. Adaletin yerini bulmasının zamanı geldi” diyerek yorumladı. Rinaudo, basına “Bu karar, tüm dünyadaki iklim adaleti hareketi adına büyük ölçekli yasal ve toplumsal başarıyı temsil ediyor. Yargıcın verdiği dönüm noktası niteliğindeki karar, Fransa’nın iklim kriziyle mücadeledeki yetersizliğinin tolere edilemeyeceğine ve yasa dışı olduğuna dair kanıt oluşturuyor. Ancak mücadelemiz sonlanmadı. Devletin harekete geçmedeki yetersizliğinin kabul edilmesi, iklim kriziyle mücadeleye yönelik somut ve etkin önlemlerin uygulamaya koymasının yalnızca ilk adımını oluşturuyor” açıklaması yaptı.

Nicolas Hulot Vakfı’nda Enerji ve İklim Danışmanı olarak görev yapan Célia Gautier ise “Yüzyılın Davası, Fransa halkına iklim adaletini getiriyor. Fransa Devleti’nin iklim kriziyle mücadele kapsamındaki yetersizliği hali hazırda insanlara ve doğaya zarar veriyordu. Ancak mahkemenin gerçekler ve bilim lehine karar verdiğini ve Fransa Devleti’ni yetersiz mücadelesi sebebiyle mahkûm edildiğini görmek vatandaşa nefes aldırıyor” diyerek mahkeme kararını kutladı. Gautier, “Bu büyük zafer, davamızın ikinci adımı için bizleri umutlandırıyor. İkinci aşama, mahkemenin Fransız devletine günümüze dek uygulamaya alınmayan önlemleri telafi etmek üzere iklim kriziyle mücadelede ek adımlar atılması yönündeki kararını hedefliyor” dedi.

DÜNYAYA UMUT OLDU

Oxfam Fransa’nın Genel Müdürü Cécile Duflot ise mahkeme kararını şöyle değerlendirdi: “Fransa’nın iklim kriziyle mücadeledeki yetersizliği ilk kez yasadışı olarak ilan edildi. Bu durum, önemli bir emsal niteliği taşıyor ve iklim krizinden etkilenen insanların haklarını savunmaları adına kullanılabilir. Karar, yasal mücadele talep aden milyonlarca Fransıza ve dünya genelinde iklim adaleti mücadelesi vermeye devam eden vatandaşlara umut veriyor. Bunun yanı sıra, faaliyete geçmenin konuşmalardan daha önemli olduğunu tüm hükümetlere hatırlatıyor. 2,3 milyondan fazla insanın desteği sayesinde elde edilen bugünkü dönüm noktasının ardından, mahkemelerin önümüzdeki dönemde Fransa hükümetinin emisyon azaltımı yapmak ve verilen taahhütlerin yerine getirmesini sağlamak adına daha fazla adım atmasını zorunlu kılacağını umuyoruz.”

***

BU TARİHİ BİR ZAFERDİR

Greenpeace Fransa’nın Genel Müdürü Jean-François Julliard mahkeme kararına ilişkin “Açık olalım. Bu karar, iklim adaleti adına tarihi bir zaferdir. Bu karar yalnızca bilim insanlarının dile getirdiklerini dikkate almakla kalmıyor. Karar aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki insanlara hükümetlerini iklim krizinden sorumlu tutmak üzere harekete geçmeleri adına ilham veriyor. Hükümetler için durum apaçık ortada. İklim adaleti konuşulanlarla değil, gerçeklerle ilgileniyor” diyerek tüm ülkeleri iklim mücadelesine omuz vermeye çağırdı.

***

HEDEFLERE ULAŞILMADI

İklim mücadelesinde emsal niteliği taşıyan mahkeme kararı şu şekilde:

♦ Fransa hükümetinin iklim kriziyle mücadele kapsamında yürüttüğü faaliyetlerin yetersiz olduğu tespit edildi.

♦ İklim kriziyle ilişkili olarak ekolojik hasar oluştuğu kabul edildi.

♦ Sera gazı emisyonlarının azaltılması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşılmasından sorumlu olan Fransa hükümetinin kısmen başarısız olduğuna karar verildi.