Fransa milletvekili seçimlerinin ikinci turu için sandık başında

Fransa milletvekili seçimlerin ikinci turu yarın 17 Haziran Pazar günü yapılıyor. Geçtiğimiz Pazar günü yapılan ilk tur seçimlerinde yüzde 32,5 oyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ adayları seçimi kazanmıştı. İlk tur seçimlerinde sandığa katılım 22,66 milyon seçmenle yüzde 48,8 olarak kayıtlara geçti.

İkinci tur seçimlerinde katılımın aynı seviyede kalması bekleniyor ancak katılımın ilk seçime göre daha yüksek olması ihtimali de konuşuluyor. İlk tur seçimlerini takip eden partiler ikinci sırada Cumhuriyetçiler Partisi yüzde 21,63, radikal sağ Ulusal Cephe Partisi yüzde 13,63, Sol Parti yüzde 11 ve Sosyalist Partisi yüzde 9,53 oy kazanmıştı. Son 10 yıldır Fransa siyasetinde hiçbir iktidarın bu kadar güce sahip olmadığı seçim sonucunda zaferle çıkan ülkenin en genç Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (39) mecliste 577 koltuktan 400’ünü garantiledi. İkinci tur seçimlerinden sonra sayının 440’ı geçme ihtimali yüksek.

Fransa’da Macron çılgınlığı dergiye manşet Oldu

Franszı hiciv dergisi ‘Charlie Hebdo’ geçtiğimiz Perşembe günü piyasa çıkan sayısında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u eleştirdi. Dergi kapağına iki başlı ‘Pinokyo’, ‘Domuz’ kafalı Emmanuel Macron karikatürizesin yanında ‘Macron çılgınlığı, Franszılar abartmıyormu?’ yazdı. Dergi iç sayfada cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çalışma reformlarını alaycı üslupla iğneledi. Farklı karikatürlerde çalışma şartları karikatürize edildi. Karikatürlerin üstünde Macron için ‘yaşadığım süre içinde iş hukuklarına dokunulmayacak’. yazıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Nasibini Aldı

Dergi künyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı karikatürize etti. Künyesinde abonelere çağrı yapan hiciv dergisi şu mesajı verdi: ‘Siz de Erdoğan gibi Charlie Hebdo’ya abone olunuz’. Erdoğan’ın cevabı ise ‘eşim için iyi bir başörtüsü yazıldı’. Emine Erdoğan başında ‘Charlie Hebdo’ yazılı başörtüyle gösterildi. DHA