Fransa’nın AUKUS’a öfkesi iyice büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, İngiltere ve Avustralya'nın imzaladığı AUKUS anlaşmasına "Sırtımızdan vurulduk" çıkışı yapan Fransa'nın tepkisi sürüyor. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, bu hafta Londra'da bir araya gelmeyi planladığı İngiliz mevkidaşı Ben Wallace'la olan görüşmesini iptal etti. İki gün sürmesi planlanan görüşmelere ev sahipliği yapacak olan İngiltere'nin eski Paris büyükelçisi Lord Ricketts, görüşmenin "ileri bir tarihe ertelendiğini" açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giderken uçakta gazetecilere konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa ile yaşanan gerilimle ilgili daha düşük bir ton kullanarak "İngiltere ve Fransa birbirleri için çok önemli ve son derece dostane ilişkileri var. İngiltere'nin Fransa sevgisi sökülüp atılacak türden bir sevgi değil" dedi. AUKUS'un "dışlayıcı olmak gibi bir hedefi olmadığını" belirten Johnson, "Bu kimsenin endişe etmesini gerektirecek bir anlaşma değil, özellikle Fransız dostlarımızın" diye konuştu.

'YANCILIK' SUÇLAMASI

ABD ve İngiltere'nin Avustralya'ya nükleer enerji ile çalışan denizaltı üretmek için teknoloji transferi yapmasını içeren AUKUS anlaşması, Avustralya ve Fransa arasında denizaltılarla ilgili imzalanan 90 milyar dolarlık anlaşmanının iptal edilmesine neden olmuş, Fransa bunun üzerine ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini geri çağırmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İngiltere'deki büyükelçilerini çağırmaya gerek duymadıklarını belirterek "Bütün bu hikayede İngiltere'ye düşen rol yancılık gibi olmuş" demişti.