Fransa Başbakanı Jean Castex, görevi bıraktı. Castex’den boşalan koltuğa 61 yaşındaki Çalışma Bakanı Elisabeth Borne getirildi.

Fransa'nın yeni başbakanı Elisabeth Borne oldu

Fransa Başbakanı Jean Castex, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sundu.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Castex'in kendisinin ve hükümetinin istifasını Macron'a sunduğu, istifasının kabul edildiği belirtildi.

Castex, Başbakanlık görevine 3 Temmuz 2020'de gelmişti.

Macron, Castex’den boşalan koltuğa 61 yaşındaki Çalışma Bakanı Elisabeth Borne getirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Elisabeth Borne'u Başbakan olarak atadı ve ona hükümeti kurma talimatı verdi" denildi.

Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Castex ve ekibine ülkeye yaptığı hizmetler için teşekkür ederek, “Yaklaşık iki yıl boyunca Fransa'nın hizmetinde tutku ve bağlılıkla hareket etti. Gelin, yapılan işlerden ve elde edilen sonuçlardan birlikte gurur duyalım” ifadelerini kullandı.

Borne, 1991-1992 yılları arasında Başbakanlık görevi yapan Edith Cresson’ın ardından ilk kadın söz konusu göreve getirilen ilk kadın oldu. Başbakanlık görevine atanan ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Borne, Macron döneminin ilk Başbakanı Edouard Philippe hükümetinde Ulaştırma Bakanlığı görevini yürütmüş, daha sonra Çevre Bakanlığına atanmıştı. Borne, Castex hükümetinde ise Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Borne’nun, sosyalistlere yakın bir çizgisi olduğu biliniyor.