Fransa'da ülke çapında ötenazi ve yardımlı intihar gibi meselelerin ele alınacağı münazara başlatılacak. Münazaranın 2023 yılı sonunda bir yasa tasarısıyla sonuçlanması hedefleniyor.

Fransa, ötenazinin ele alınacağı ulusal çapta münazara başlatacak

Fransa'da Elysee Sarayından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ötenazi ve yardımlı intihar gibi konulara ilişkin hukuki çerçevede değişikliğe gidilmesi hedefiyle ulusal çapta münazara başlatmaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamada, ekim ayında Vatandaş Kongresi oluşturulacağı, Mart 2023'e kadar kongreden çıkan sonuçların kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi.

Ötenazi ve yardımlı intihar gibi konuların uzmanlar, yetkililer, vatandaşlar ve siyasetçilerce tartışılacağı belirtildi. Fransız basındaki haberlere göre, bu münazaranın, 2023 yılı sonunda bir yasa tasarısıyla sonuçlanması hedefleniyor.

Ülkede yasal çerçevede ötenaziye izin verilmezken, 2016'da yürürlüğe giren yasayla hastalığın son aşamasında bulunan kişiler için birtakım düzenlemeler getirildi. Böylelikle, hasta daha önce hazırlattığı beyanla tedavisinin nasıl seyretmesini istediğini belirtiyor ve bu beyan doktorlar üzerinde bağlayıcı nitelik taşıyor.

Bu yasa, sedasyon anestezisi ile hastanın derin bir şekilde uyutulmasını kapsıyor. Ötenazide hastanın ölümüne sebep verecek müdahale dışarıdan gerçekleştirilirken, "yardımlı intiharda" bu müdahaleyi doğrudan kendisi yapıyor.

Öte yandan dün Fransız yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetmişti. Marksist fikirleriyle bilinen yönetmenin ölüm haberini duyuran Liberation gazetesi Godard'ın ötenazi sonucu öldüğünü yazmıştı.