Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 1 haftadır genel grevle protesto edilen emeklilik reformunu açıkladı. Buna göre, kariyerleri boyunca çalışanlar için bin avro minimum aylık emeklilik maaşı, en az 62 yaşında emeklilik ve daha uzun süre çalışmaya özendirmek için bonus sistemini içeriyor. Sendikalar, daha fazla protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısında bulundu

Fransa, protestolara neden olan emeklilik reformunu açıkladı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, hükümetin 1 haftadır genel grevle protesto edilen emeklilik reformunun herkes için adalet sağlamayı hedeflediğini öne sürdü.

Fransa'nın emeklilik sisteminin revizyonunun detayları hakkında yaptığı basın toplantısında Philippe, "Evrensel emeklilik sistemi kurma zamanı geldi. Nesiller arası yeni bir anlaşma teklif ediyoruz. Bütün Fransızlar için aynı olacak bir sistem istiyoruz" iddiasında bulundu.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, hükümetin emeklilik reformu planları kariyerleri boyunca çalışanlar için bin avro minimum aylık emeklilik maaşı, en az 62 yaşında emeklilik ve daha uzun süre çalışmaya özendirmek için bonus sistemini içeriyor.

Hükümetin sendikaların tepkisini yumuşatmak için 1975 yılından önce doğanların reformlardan etkilenmeyeceğini açıkladığı belirtildi. Reformların istihdam piyasasına 2022 yılından sonra girenler için geçerli olacağı kaydedildi.

İstatistiklere göre Fransa'da 2017 yılı emekli maaşı ortalaması bin 600 avro seviyesinde bulunuyor.

PROTESTO ÇAĞRISI

Fransa'da kamu çalışanları Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik reformlarını protesto etmek için yedi gündür grev yapıyor. Salı günü ve geçen Perşembe ülke genelindeki büyük protesto gösterilerinin ardından sendikalar 12 ve 19 Aralık'ta daha fazla protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısında bulundu.

fransa-protestolara-neden-olan-emeklilik-reformunu-acikladi-660727-1.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe

GENEL GREV VE PROTESTOLAR

Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlatmıştı.

Geçen hafta perşembe başlayan greve, protestolar eşlik etmiş ve grevin ilk günü sokağa dökülenlerin sayısı 800 bini bulmuştu.

KAMU HİZMETLERİNDE AKSAMALAR YAŞANIYOR

Grev nedeniyle başta Paris olmak üzere büyük kentlerde, son bir haftadır kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşanıyor.

Yetkililer, dünkü gösterilerde başkent Paris'teki trafik sıkışıklığı sonucu toplam 460 kilometrelik araç kuyruğu oluştuğunu bildirdi.

Hava yolu şirketleri, grev nedeniyle uçuşların yüzde 20'sinin iptal edildiğini açıklarken, tren seferlerinin sadece beşte biri yapılabildi.

GREVE KİMLER KATILIYOR

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

fransa-protestolara-neden-olan-emeklilik-reformunu-acikladi-660728-1.

Kaynak: DW Türkçe, Anadolu Ajansı