Fransa’da emeklilik yaşının 64’e çıkartılması yüz binlerin katılımıyla ülkenin 221 bölgesinde protesto edildi. Bütün iş kollarındaki sendikaların da yer aldığı eylemde ayrıca on binlerce kolluk kuvveti görevlendirildi.

Fransa sokaklarında tarihi grev
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmak istenmesine karşı yüz binlerce işçi ve emekçi üretimi durdurarak alanlara çıktı. Toplu ulaşımdan eğitime birçok sektörde çalışanların katıldığı ve ülkenin 221 bölgesinde gerçekleşen eylemlerde halk güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ve alınan kararı protesto etti.

Fransa genelinde 10 bin polis ve jandarma gösteriler ve grev kapsamında görevlendirilirken ilköğretim öğretmenlerinin yüzde 70’inin katılım sağladı. Fransa Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, grevcileri ülke ekonomisini engellememeye çağırırken işçilerden "ek, kolektif çaba" gerektirecek emeklilik planlarının yol açtığı endişeleri kabul etti. Dussopt, "Grev hakkı bir özgürlüktür, ancak abluka istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylemler sırasında açıklama yağan CGT Sendikası Genel Başkanı Philippe Martinez yasanın son derece adaletsiz olduğunu vurguladı. Martinez, "Fransız sendikalarının hepsinin bir konuda hemfikir olması ender bir durumdur, bu nedenle bu, konunun ciddiyetini gösteriyor” dedi.

İSPANYA’DA MACRON

Fransa’da grevler devam ederken, İspanya’da bulunan Macron İspanya Başbakanı Pedro Sanchez arasında yapılan görüşme ise Katalanlar’ın hedefindeydi. İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde bağımsızlık yanlısı gruplar, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında Barselona’da yapılan İspanya-Fransa hükümetler arası zirveyi protesto etti. Göstericiler "Ne Fransa ne İspanya, Katalan ülkesi" yazılı büyük bir pankartın arkasında Barselona kent merkezinde yürüdü.