Türkiye’den Paris'e karşı başlatılan boykotun ülke ekonomisine olan etkisinin şu anda “sınırlı” olduğunu ifade eden Fransa Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, “Türkiye'nin Avrupa'ya ve Fransa'ya ihtiyacı bizim onlara olan ihtiyacımızdan daha fazla” dedi.

Fransa: Türkiye'nin Fransa'ya ihtiyacı bizim onlara olan ihtiyacımızdan fazla

Fransa Dış Ticaret Bakanı Franck Riester, Türkiye ve Müslüman dünyasında Paris'e karşı başlatılan boykotun ülke ekonomisine olan etkisinin şu anda “sınırlı” olduğunu ve bunun da gıda sektörünün dışına çıkmadığını söyledi.

Euronews’te yer alan habere göre, Riester, "Türkiye'nin Avrupa'ya ve Fransa'ya ihtiyacı bizim onlara olan ihtiyacımızdan daha fazla” dedi. Fransız basınına konuşan Franck Riester, “Şu anda boykotun etkisi birkaç gıda ürünüyle sınırlı, gerçekten sınırlı” diye konuştu.

Gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve Dışişleri Bakanlığı’nda ilgili ülkelerin vereceği tepkiyi ölçmek için bir birim oluşturduklarını ifade eden Fransız bakan, iş insanları, şirketler ve yurt dışındaki temsilciliklerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Riester, pazar günü ilk yaptığı açıklamada boykotun etkisini kestirmenin güç olduğu söylemişti.

“Türkiye'nin Avrupa'ya ve Fransa'ya ihtiyacı bizim onlara olan ihtiyacımızdan daha fazla” diyen Fransız bakan, “Türkiye, Fransa’ya ve AB’ye yönelik tavrını değiştirdiği zaman biz de gelecekte, Türkiye ile sayısız alanda ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz.” dedi.

Fransız bakan, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa’daki Müslümanların karşılaştığı zorluklarla, 1930’lu yıllarda Avrupa’da Musevilerin durumuyla kıyaslamasının ise “tam bir skandal kavram karışıklığı” olarak nitelendirdi.

NE OLMUŞTU?

Saray'da Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı adlı bir etkinlikte konuşan Erdoğan, "Sakın Fransız markalarına itibar etmeyin, bunları satın almayın" diyerek boykot çağrısı yapmıştı. Erdoğan, konuya ilişkin şunları söylemişti:

"Fransa'da yaşananlar, Almanya'da yaşananlar bunlar dünyanın gözü önünde oluyor. Batı, özellikle Hırstiyan dünyasına sesleniyorum, Musevilere sesleniyorum; İnsanız, insan olarak Hıristiyan olmak suç değildir ona da sahip çıkıyoruz, Museviye de sahip çıkıyoruz. Fransa'da Müslümanlara zulüm varsa oraya da sahip çıkalım diye dünya liderlerine sesleniyorum. Fransa'da Müslümanlara zulüm varsa oraya da sahip çıkalım diye dünya liderlerine sesleniyorum. Nasıl Fransa'da Türk markalı mal satın alınmayın diyorsa, buradan milletime sesleniyorum, sakın Fransız mallarını satın almayın."