Fransız yetkililer, yerel basına verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un resmi Fransız bayrağında kullanılan mavinin yerine daha koyu, laciverte yakın bir renk kullanmaya geçtiğini söyledi. Bayraktaki mavi renk, 1976'da da değiştirilmişti.

Fransız bayrağındaki mavi rengin tonu değiştirildi

Üç renkten oluşan mavi, beyaz, kırmızı renkli Fransız bayrağı renk değiştirdi ve mavi daha koyulaşarak laciverte yakın bir renge dönüştü.

Bu renk değişikliği, Fransa Cumhurbaşkanlığı Elysée Sarayı tarafından bugün doğrulandı.

Europe 1 radyosunun haberine göre, bu değişiklik, Macron’un Fransız Devrimi'nin sembolü olan 1793 tarihli Fransız bayrağıyla yeniden bağlantı kurması anlamına geliyor.

Bu kimsenin görmediği ama yine de çok anlamlı bir detay: Fransız bayrağı yine mavi, beyaz, kırmızı renklere sahip, ancak söz konusu mavi, bir yıldır Elysée Sarayı'nda kullanılan bayraklarda tam olarak aynı değil, laciverte çalıyor.

Lacivertli bayrak, Elysée Sarayı ile Cumhurbaşkanlığına bağlı bütün binalarda, Ulusal Meclis’te ve hatta İçişleri Bakanlığında dalgalanıyor.

BİR YILLIK KARAR

Europe 1’in bildirdiğine göre, Emmanuel Macron sessiz sedasız Fransız bayrağının rengini değiştirme kararını 13 Temmuz 2020'de aldı. Bu kararın arkasında kamuoyu tarafından az tanınan bir kişi olan Elysée'nin operasyon direktörü Arnaud Jolens ve Cumhurbaşkanının danışmanı Bruno Roger-Petit vardı.

Fransız Donanmasının her zaman bu lacivert rengi kullandığını da unutmamak gerekiyor.

Emmanuel Macron’un bu kararı almasındaki nedenlerden birinin estetik kaygı, diğerinin de Devrim dönemi bayrağına yeniden bağlanma arzusu olduğu belirtiliyor. Ancak AB bayrağının da etkisi göz ardı edilmiyor.

Laciverte çalan koyu mavi, daha estetik ve zarif bulunuyor. Cumhurbaşkanı'nın 1793 Fransız bayrağına yeniden bağlanarak Fransız Devriminin bir sembolü ile yeniden bağlantı kurmak arzusu öne çıkıyor.

Macron'un lacivert rengine dönmesi konusunda bazı anlaşmazlıkların olduğu, bazıları yeni rengin çirkin olduğunu ve AB bayrağıyla çatışacağını, bazılarının ise 1976 öncesi versiyonu için nostaljik olduğunu iddia etti.

Elysée’de bu değişiklik konusunda bir iç tartışma çıktığı ve Cumhurbaşkanının çevresinden bazılarının böyle bir değişikliği yararsız gördüğü belirtiliyor.

Macron’un renk değişikliği yapma kararıyla ilgili olarak herhangi bir resmî bildirim yapılmadı ve bayrakların değişmesine ilişkin resmi bir talimat verilmedi. Elysée Sarayı, bu girişimin teşvik edici olduğunu belirtmekle yetiniyor.

Emmanuel Macron'un çevresi, ülkenin köklü sembollerini bozan bir Cumhurbaşkanı imajı vermek istemiyor çünkü her derin sembole dokunmanın arkasında saklı bir anlam vardır.

Fransız ulusal marşı olan “la Marseillaise”, “Özgürlük, Eşitlik Kardeşlik” sloganı ve dikine üç bantlı bayrak, 1789 Fransız Devriminin ve Fransa’nın en önemli amblemleri olarak her zaman ön plana çıkar.

BBC, AJANS BİZİM