Galatasaray Üniversitesi’nde Fransız hocalara dayatılan B2 şartına ilişkin açıklama yapan GSÜ akademisyenleri “Zaten çok yüksek olan B2 seviyesi, verilen eğitimin Fransızca olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir zorunluluk arz etmemektedir. Söz konusu durumun Fransızca öğretim seviyesinin düşmesi ile sonuçlanacağını da belirtmek isteriz” dedi.

Fransız hocalara dayatılan B2 Türkçe şartına akademisyenlerden tepki

Haber Merkezi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Galatasaray Üniversitesi’ndeki (GSÜ) Fransız hocalara B2 düzeyinde Türkçe bilme şartı getirilmesine ilişkin, GSÜ akademisyenleri ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Öğrencilerin eğitime erişim hakkının bu uygulamayla ellerinden alındığı belirtilen açıklamada, “GSÜ’deki Fransa vatandaşı öğretim elemanlarına, Türkiye’de ikamet edebilmek için B2 düzeyinde Türkçe bildiklerini belgelemek zorunda oldukları gayrı resmî bir biçimde bildirilmiştir. Oysa bu koşul, oturma izinlerinin yenilenmesi sırasında kendilerine belirtilmemiştir. Sonuç olarak, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinleri 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmemiştir” dendi.

ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNDE BELİRSİZLİK YARATTI

Bu durumun söz konusu akademisyenlerin profesyonel ve gündelik hayatları üzerinde olumsuz etkisi olduğu kaydedilen açıklamada, “Kampüste eğitim vermeleri yasaklanmış, yasal bir kontratla ev tutabilmeleri, bir telefon operatörü ya da internet sağlayıcısıyla sözleşme yapabilmeleri, yeni sağlık düzenlemeleri kapsamında toplu taşıma kartlarını güncellemeleri ve özellikle de ailelerini ve yakınlarını görmek için bile olsa Türkiye dışına çıkmaları imkânsız hale gelmiştir. Öğretim elemanlarının yaşadığı bu zorluklar, akademik programın işleyişini de doğrudan etkilemiş ve öğrencilerimizin akademik yaşamını sekteye uğratmakla kalmamış, gelecekleri üzerinde de bir belirsizlik yaratmıştır” ifadeleri kullanıldı.

fransiz-hocalara-dayatilan-b2-turkce-sartina-akademisyenlerden-tepki-844773-1.

FRANSIZCA ÖĞRETİM SEVİYESİ DÜŞECEK

Açıklamada bu koşulun ayrıca Türkiye’ye gelecek olan akademisyenler üzerinde caydırıcı bir etkisi olacağına da dikkat çekildi: “B2 düzeyinde Türkçe zorunluluğunun yarattığı sorunların altını çizmek isteriz. Zaten çok yüksek olan B2 seviyesi, verilen eğitimin Fransızca olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir zorunluluk arz etmemektedir. Söz konusu durumun, Türkiye’nin tek frankofon yükseköğretim kurumu olan üniversitemizde Fransızca öğretim seviyesinin düşmesi ile sonuçlanacağını da belirtmek isteriz.”

İKAMET BELGELERİNİN TESLİMİNİ TALEP EDİYORUZ

Akademisyenlerin talepleri ise şöyle:

>>Tüm tarafların lehine bir çıkış yolu bulunması amacıyla, YÖK ile Fransa’nın diplomatik mercileri arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasını,

>> İkamet izninin verilmesini belli bir seviyede Türkçe bilme koşuluna bağlayan karardan bir an önce geri dönülmesini,

>> Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının Türkiye’deki durumunu yasal hale getiren ve öğrencilere karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini mümkün kılan ikamet belgelerinin ivedilikle teslim edilmesini talep etmekteyiz.