Fransız güvenlik güçleri tarafından başlatılan soruşturmada, tarih öğretmeni Samuel Paty’nin başını keserek öldüren Abdullah Anzurov’un IŞİD ile temasta halinde olduğunu ortaya çıkarttı.

Fransız öğretmeni öldüren Anzarov’un IŞİD ile temas halinde olduğu ortaya çıktı

Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyinde bulunan bir okulda tarih öğretmeni olan Samuel Paty’yi başını keserek öldüren Abdullah Anzurov’un ‘yalnız kurt’ olmadığı tespit edildi.

Aljazeera’nın haberine göre, geçtiğimiz Pazar günü Conflans-Sainte-Honorine kentinde meydana gelen olayı gerçekleştiren Rus vatandaşı 18 yaşındaki Çeçen Anzurov’un bireysel terör eyleminde bulunmadığı ortaya çıktı.

Güvenlik güçleri tarafından başlatılan soruşturmada, Anzarov’un terör suçunu işlemeden önce Suriye’de Rusça konuşan bir silahlı unsur ile temas halinde olduğu, bireysel konuşmalarında sıklıkla IŞİD’e atıfta bulunduğu belirtildi.

Güvenlik güçleri, Anzarov’un terör eyleminin bir ‘yalnız kurt’ eylemi olmadığı, terör örgütü tarafından yürütülen doğrudan bir eylem olduğunu açıkladı.

SALDIRGANIN İDLİB’LE TEMAS KURDUĞU TESPİT EDİLDİ

Le Parisien gazetesi, Rusça konuşan Anzarov’un, teması sürdürdüğü hesabın IP adresinin tespit ediliğini, buna göre Suriye’nin kuzeybatısında Heyet Tahrir el-Şam'ın kontrolünde olan İdlib’deki bir hesapla temasta olduğunu haberleştirdi.

Güvenlik güçleri yapılan incelemede, Anzarov’un Samuel Paty’nin Hz. Muhammed hakkında hakaret içerikli karikatürleri öğrencilerine göstermesi nedeniyle “Hz.Muhammed’in intikamını almak için” öğretmeni öldürdüğünü Rusça sesli bir mesajla ilettiğini de tespit etti. Polis kaynakları, Anzarov’un söz konusu ses kaydında ‘nefes nefese’ olduğunu bildirdi. Yetkililer kaydın gerçekleştiği anlarda Anzarov’un polisten kaçtığını belirtti.

7 KİŞİNİN SALDIRIYA YARDIM ETTİĞİ TESPİT EDİLDİ

Başsavcılık, dört günlük sorgulamanın ardından aralarında reşit olmayan iki öğrencinin de bulunduğu 7 kişiyi süreçle ilişkileri nedeniyle resmen suçladı.

Bu 7 kişi arasında, öğrencilere söz konusu karikatürleri gösterdiği için sosyal medyada öğretmen Samuel Paty aleyhine kampanya yürüten veli İbrahim Şanina ve hükümetin feshedilme emri verdiği Şeyh Ahmed Yasin grubunu kuran Abdulkerim Sefrivi yer aldı.

Öğrencinin babası olan Şanina’nın Anzarov’un kendisiyle iletişim kurduğunu kabul etmesi nedeniyle söz konusu bu iki kişi, resmi olarak terör eylemine katılmakla suçlanıyor.

Sanıklar arasında yer alan 14 ve 15 yaşlarındaki iki öğrencinin de, öğretmeni teşhis etmesine yardım etme karşılığında Anzarov’dan para aldığı ortaya çıktı.

SAMUEL PATY NEDEN HEDEF ALINDI?

Fransa'da Terörle Mücadele Savcısı Jean-François Ricard, Paty'nin geçen Ekim ayında ifade özgürlüğünü anlatırken, Muhammed Peygamber karikatürlerini göstermesinden bu yana tehdit aldığını söylemişti. Tarih ve Coğrafya öğretmeni Paty, daha önceki yıllarda benzer derslerde yaptığı gibi, rahatsız olabilecek Müslüman öğrencilerin sınıfı terk etmesi tavsiyesinde bulunmuştu.