İşletme hakkı 3 Ocak 2021’e kadar Fransız şirket TAV’da olan Atatürk Havalimanı plansızca kapatılınca şirkete 389 milyon avro ödeme yapılacağı öğrenildi. Ödemeyi kamu şirketi DHMİ yapacak. Havalimanı AKP döneminde özelleştirilmişti

Fransız şirkete 389 milyon avro tazminat: Hepsi halkın cebinden

Ekonomi Servisi

Atatürk Havalimanı’ndaki son ticari sefer 6 Nisan 2019’da yapıldı ve havalimanı plansızca kapatıldı. Bu plansızlığın pek çok bedelinden biri de Atatürk Havalimanı’nı 3 Ocak 2021’e kadar işletme hakkı bulunan Fransız şirket TAV’a ödenecek tazminat bedeli oldu. Şirket dün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde devletin kendilerine 389 milyon avro tazminat ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Fransız merkezli şirketten yapılan açıklamada şunlar söylendi.

"8 Nisan 2019'da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığımız açıklamada; İstanbul Havalimanı'nın 6 Nisan 2019 tarihinde açılışına bağlı olarak, Atatürk Havalimanı'nın, 3 Ocak 2021'e kadar geçerliliği süren kira sözleşme süresinin bitiminden önce ticari uçuşlara kapanması sebebiyle Şirketimizin uğrayacağı kâr kayıplarının hesaplanmasına ilişkin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Şirketimiz ve bağımsız danışmanlar tarafından yapılan çalışmaların devam etmekte olduğunu ve Şirketimizin uğrayacağı kâr kayıplarının tazminine ilişkin resmi bilgilendirmeyi almayı beklediğimizi duyurmuştuk.

Taraflar arasında yapılan toplantılar sonrasında, hesaplanan tazminat miktarı ile ilgili yazı DHMİ tarafından Şirketimize iletilmiştir. İlgili resmi bilgilendirme yazısında, Şirketimize DHMI tarafından tazmin edilecek tutarın 389 milyon avro olduğu ifade edilmiştir”

KAP’a yapılan açıklamaya göre Fransız şirkete ödemeyi kamu sermayeli bir şirket olan DHMİ yapacak. Ödemenin Türk Lirası karşılığı ise 2,5 milyar lira. Öte yandan DHMİ’nin zararı ise Hazine’den karşılanacak. Böylece plansızca kapatılan Atatürk Havalimanı’nın bedelini 82 milyon yurttaş vergileriyle ödeyecek.

Öte yandan Atatürk Havalimanı’nın kapatılmasına neden olan İstanbul Havalimanı’nda da yolcu gelir garantisi bulunuyor. Garanti bedeli hesaplamasında dış hat giden yolcu için 20 Avro, dış hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 5 Avro ve iç hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 3 Avro servisi ücreti baz alınıyor. İlk yıl için İstanbul Havalimanı’na verilen gelir garantisi ise 316 milyon avro.

2005'te 15,5 yıllığına satmışlardı

AKP'nin iktidara geldiği ilk yıllardaki en büyük özelleştirme ihalelerinden biri Atatürk Havalimanı için yapılmıştı. 10 Haziran 2005'te işletme ihalesini 2 milyar 950 milyon dolar bedelle TAV kazanmıştı. İhaleye göre TAV'ın işletme süresi 3 Ocak 2021'de bitiyordu. Ancak AKP 2005'te kendi yaptığı ihaleye aykırı davranarak Atatürk Havalimanı'nı 6 Nisan 2019'da kapattı. Bu plansızlık nedeniyle devlet Fransız şirkete 389 milyon avro ödeyecek.