Sinema tarihine yön veren Yeni Dalga akımının önde gelen yönetmenlerinden Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Marksist fikirleriyle bilinen yönetmenin ölüm haberini Liberation gazetesi duyurdu. Gazete yönetmenin ötenazi sonucu öldüğünü yazdı. Eşi Anne-Marie Miéville ve yapımcıları, Godard'ın Cenevre Gölü kıyısındaki Rolle'de "evinde akrabalarıyla çevrili bir biçimde barış içinde" öldüğünü belirtti. Bir aile üyesi de "Hasta değildi, sadece bitkindi" dedi.

Jean-Luc Godard, İsviçre kökenli Fransız orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak 3 Aralık 1930'da Paris'te doğdu.

Jean-Luc Godard, sinema tarihinde ezberleri bozan Fransız Yeni Dalga (Nouvelle Vague) akımının en etkili isimlerinden biriydi. Yeni Dalga, geleneksel sinema anlayışına eleştirel yaklaşan genç bir yönetmen grubunun oluşturduğu bir akımdı.

Kalıplara karşı çıkan ve devrimci bir yaklaşımla örülen Godard sineması, doğaçlama bir çekim tarzına sahipti ve özellikle 1960’lara hem sanatsal hem de politik açıdan damga vurmuştu. Serseri Aşıklar (1960), Haftasonu (1967), Bir Artı Bir (1968) bu dönemin dikkat çeken yapımlarındandı.

Godard çalışmalarında, tüketime dayalı burjuva hayat anlayışına, günlük yaşamın metalaştırılmasına, yabancılaşmaya, insan iletişimindeki kopuklulara ve çarpık sosyal-siyasal sistemlere odaklandı.

Varoluşçu felsefenin izlerini filmlerine işleyen Godard, modern sinemaya yeni bir bakış kazandırılmasında kritik bir rol oynadı. Yönetmenin filmleri, "Bertolt Brecht’in yaklaşımının sinemaya uygulanması" şeklinde yorumlandı.

68 hareketinin içinde yer alan ve protestolara katılan Godard, François Truffaut ile birlikte öğrenciler ve işçilerle dayanışma içinde 1968 Cannes Film Festivali'nin boykotunu örgütleyen kampanyaya öncülük etmişti.