Bu yıl kapılarını 88’inci kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı yoğun ilgi görüyor. Fuar’ın onur konuğu olan Maraş ili için açılan çarşıda yöresel lezzetler yurttaşların beğenisini topluyor

Fuar yine rengârenk

BERKAY SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kapılarını 88’inci kez açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) yoğun ilgi görüyor. “Fuardayız” sloganıyla açılan İEF’de, Çin Halk Cumhuriyeti “partner ülke”, Hindistan ise “Odak Ülke” olurken, fuarın Onur Konuğu İller de Maraş ve İstanbul oldu. Fuarı ziyaret eden yurttaşlar, bu yıl fuarın daha keyifli ve dolu dolu bir programı olduğunu belirtti. Fuarda özellikle Kahramanmaraş Çarşısı’nın olduğu bölümse yoğun ilgi görüyor.

Kahramanmaraş Çarşısı’nda şehirlerini ve ürünleri tanıtan esnaf İEF’yi BirGün’e değerlendirdi.

Maraş dondurmacısı Ramazan Güzel, “İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Kahramanmaraş’ın ürünlerini tanıtmaktan gurur duyuyoruz. İzmir’de, İzmir halkıyla güzel bir diyaloğumuz var. İzmirlilerin özellikle Kahramanmaraş bölümüne yoğun ilgisi olduğunu gözlemledik. Burada hakiki Kahramanmaraş dondurmasını ve tatlılarımızı tanıtıp, İzmir halkına satıyoruz” dedi.

fuar-yine-rengarenk-623653-1.

YAĞLI CİPS DEĞİL, TARHANA

Tarhana satıcısı Fatih Bayram ise, “Fuara ilk kez katılıyoruz. İzmirliler fuarda özellikle Salça, baharat ve tarhanamızı tanıtıyoruz. Bizim diğer tarhanacılardan farkımız var. Fabrika olarak tarhanayı sağlıklı bir şekilde yenmesi için cips olarak ürettik. Çocuklar yağlı cipsleri yemesin sağlıklı ve ilgi çekici bir şekilde tarhana yesin istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kendisinin 55 yıldır meyan kökü şerbeti sattığını anlatan Mehmet Acı da, İzmir halkının fuara ilgisinin yüksek olduğunu belirtti. Acı, “Fuarda kolanın ham maddesi olan şifalı meyan kökü şerbeti satıyorum. Yaklaşık 55 yıldır bu işi yapıyorum. Şerbeti tanıtmak için İzmir’e geldim. Geleneksel kıyafet giydiğim için ilgi çekiyorum. Açıldığı günden beri fuar genel olarak kalabalık tabi. Hafta sonuna kadar daha yoğun geçmesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Fuar için Aydın’dan geldiğini söyleyen Ebru Göl ise, “Her yıl elimden geldiğince fuara gelmeye çalışıyorum. Bu yıl mekânlar daha eğlenceli, daha keyifli olmuş. Teknoloji bölümü ilgimi çekti. Çin’in bulunduğu alanda bir sürü yabancı teknoloji firması tanıtım yapıyor. Akşam gerçekleşecek olan konseri de dinleyip fuardan ayrılacağız” dedi.

YAYINEVLERİ DE YER ALIYOR

Kitap sokağında gezmekten keyif aldığını belirten Gökçe Öz de, “Bu yıl yayınevlerinin olması özellikle ilgimi çekti. Fuarda yöresel yiyecekleri tatmak da güzel. O yüzden Kahramanmaraş bölümünü çok beğendim. Kahramanmaraş’a özgü birçok yiyeceği tatma fırsatım oldu” şeklinde konuştu.